Sfârşitul lumii va avea loc peste două miliarde de ani. Nivelurile prea mici de dioxid de carbon vor pune capăt vieţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oceanele se vor evapora complet peste două miliarde de ani FOTO wingsofahero.devinartart.com
Oceanele se vor evapora complet peste două miliarde de ani FOTO wingsofahero.devinartart.com

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că sfârşitul lumii va avea loc peste circa două miliarde de ani. Toate animalele şi plantele vor dispărea de pe Pământ iar microbii vor deveni singurii ocupanţi ai planetei înainte ca viaţa să înceteze să mai existe definitiv, potrivit The Guardian.

În mod ironic, Apocalipsa se va produce ca urmare a unui nivel prea scăzut de dioxid de carbon în atmosferă, susţin cercetătorii.  În acest moment, comunitatea ştiinţifică încearcă să găsească metode de a reduce emisiile de dioxid de carbon pentru a ţine încălzirea globală sub control.

Totuşi, pe măsură ce soarele va deveni mai fierbinte, apa se va evapora mai rapid iar acest lucru va duce la o scădere drastică a nivelului de dioxid de carbon.

În mai puţin de un miliard de ani, cantitatea de CO2 din atmosferă va fi prea mică iar plantele care fac fotosinteză nu vor mai putea supravieţui. Ierbivorele vor muri la scurt timp după, urmate de carnivore.
În cele din urmă vor rămâne numai microbi. După încă un miliard de ani, oceanele vor fi complet evaporate şi pe Terra vor mai exista numai nişte microbi numiţi extremofili.

„Pământul din viitor va fi foarte ostil în acest punct“, a declarat astrobiologul Jack O’Malley-James, de la Universitatea St. Andrews, din Scoţia.

„Toate vietăţile au nevoie de apă aşa că orice organism rămas în viaţă va rezista în buzunare de apă aflate la altitudini mai înalte sau în peşteri subterane“,  a mai spus cercetătorul.

Mai mult, creaturile vor trebui să facă faţă unor temperaturi extrem de ridicate şi unui grad mare de radiaţii ultraviolete. În cele din urmă, susţine O’Malley, nu va mai rămâne deloc viaţă pe Terra.

Spusele omului de ştiinţă se bazează pe o simulare computerizată a impactului pe care îl are Soarele asupra Pământului. Cercetătorii se aşteaptă ca Soarele, pe măsură ce îmbătrâneşte, să rămână stabil însă să devină mai fierbinte. Radiaţiile intense vor face ca Pământul să se încingă până în punctul oceanele se vor evapora.

Studiul ar putea fi de ajutor celor aflaţi în căutarea vieţii extraterestre. Astfel, O’Malley susţine că viaţa pe Pământ va fi foarte diferită peste un miliard de ani şi că trebuie să ne schimbăm aşteptările când vine vorba de viaţa pe alte planete.

„Viaţa în viitorul depărtat al Terrei va fi foarte diferită faţă de viaţa de astăzi ceea ce înseamnă că pentru a detecta forme de viaţă similare va trebui să căutăm un set complet nou de indicii. Am simulat o biosferă aflată pe moarte, compusă din speciile cu cele mai mari şanse de supravieţuire pentru a determina ce tip de gaze sunt emanate în atmosferă. Până în momentul în care viaţa va dispărea definitiv, va fi o atmosferă compusă în principal din azot şi dioxid de carbon. Metanul va fi singurul semn al existenţei vieţii“, susţine Jack O’Malley-James. 

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite