Rusia vrea să trimită maimuţe pe Marte în 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:
macaci

Rusia vrea să devină prima ţară care tirmite animale pe Marte şi antrenează macaci pentru o misiune pe planeta roşie care ar trebui să aibă loc în 2017.

Oamenii de ştiinţă pregătesc primatele în fiecare zi timp de trei ore, la Institutul pentru Probleme Biomedicale din Moscova. În cadrul antrenamentelor, patru macaci sunt învăţaţi să folosească un joystick pentru a atinge diverse ţinte indicate de un cursor. Dacă au succes, primesc drept recompensă o gură de suc, relatează Tech Times.

Maimuţele au fost selectate pe baza abilităţilor lor cognitive şi de învăţare.

„Încercăm să le facem pe atât de inteligente cât e posibil pentru a le folosi la explorarea spaţiului în afara orbitei”, a declarat Inessa Kozlovskaya, liderul echipei care se ocupă de antrenarea primatelor.

Odată ce vor fi capabile să realizeze comenzile care le sunt date, maimţele vor trece la faza următoare, care implică rezolvarea unor probleme simple de matematică şi a unor puzzle-uri. Savanţii speră că ele vor fi capabile să realizeze sarcinile legate de misiunea lor până în 2017.

Istoria animalelor în spaţiu este una lungă. Înainte de a trimite oameni în spaţiu, atât Statele Unite cât şi Rusia s-au folosit de animale pentru a testa cât de mult timp rezistă în afara pănântului.

O maimuţă numită Albert I a fost prima care a ajuns în spaţiu, în 1948, însă nu a supravieţuit misiunii. Abia în 1951, o maimuţă pe nume Yorick a devenit prima care a călătorit în spaţiu şi s-a întors în siguranţă.

PETA protestează

Celebra Organizaţie pentru Tratamentul Etic al Animalelor (PETA) nu e de acord cu iniţiativa ruşilor. Membrii ei susţin că faptul că misiunile spaţiale sunt dificile pentru oameni le face cu atât mai dificile pentru animale, care nu au idee ce se întâmplă în jurul lor.

„Sunt legate în acele capsule. E înspăimântător pentru ele. Nu înţeleg ce se întâmplă”, a declarat Justin Goodman, director în cadrul organizaţiei.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite