Agricultorii de pe Marte: cât de uşor ar fi să dezvolţi grădini pe Planeta roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până să ajungem pe Marte va mai trece ceva timp, dar specialiştii se pregătesc.
Până să ajungem pe Marte va mai trece ceva timp, dar specialiştii se pregătesc.

În filmul The Martian, astronautul izolat pe Marte începe să dezvolte o grădină. În film este posibil, dar cât de fezabil este în realitate un aşa scenariu?

Deşi mai este ceva până în 2030, cei de la NASA pun la punct toate detaliile în ceea ce priveşte viaţa pe Marte şi caută moduri prin care aceasta să fie cât mai comodă pentru astronauţi. Potrivit celor de la CNET, deşi multă lume se teme că evoluţia plantelor în spaţiu ar putea fi afectată de lipsa gravitaţiei, Bruce Bugbee, directorul Departamentului de Plante, Soluri şi Climat de la Universitatea din Utah, consideră că acest lucru ar putea fi chiar benefic.

Acesta afirmă că plantele nu ar mai avea niciun factor de stres, lipsa vântului le va permite să nu mai consume energie, iar lipsa radiaţilor le va face sănătoase. Totuşi, pe Marte există gravitaţie, iar orice astronaut trimis acolo ar trebui să petreacă cel puţin câteva luni pe Planeta Roşie.

Aşadar, va fi nevoie de planuri bine puse la punct, mai ales din cauză că plantele cultivate pe Marte vor fi diferite de cele cultivate în lipsa gravitaţiei. Problema principală constă în faptul că Marte este situată la o distanţă de aproape două ori mai mare de Soare decât este Pământul, primind doar 60% din lumina necesară. Asta înseamnă că plantele cultivate pe Marte se vor dezvolta doar 60%, chiar şi atunci când vor fi expuse la intensitatea maximă a luminii marţiene.

Vezi toate detaliile despe cum am putea dezvolta sere pe Marte şi să creştem plante

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite