„Roboţii ucigaşi“ trebuie opriţi înainte de a scăpa de sub control, susţine o fostă laureată a premiului Nobel pentru Pace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Wall-E, un robot autonom gunoier, arată şi altă faţă a acestei industrii.
Wall-E, un robot autonom gunoier, arată şi altă faţă a acestei industrii.

Roboţii care distrug omenirea au fost în centrul atenţiei săptămâna aceasta la Londra. Laureata cu premiul Nobel Jody Williams a fost una dintre vocile care au acuzat folosirea roboţilor autonomi.

Jody Williams a câştigat premiul Nobel pentru Pace în 1997 datorită muncii ei în luptra contra folosirii minelor de război. Acum, ea se dă de partea activiştilor care luptă contra roboţilor ucigaşi, după cum au fost denumiţi aceştia de către protestatarii din Londra, scrie Yahoo! News, citând Reuters. Ea spune că aceste maşinării, care ar putea fi gata în următorii 20 de ani, încalcă o anumită graniţă morală.

„Dacă războiul se reduce doar la maşini care atacă, fără ca oamenii să controleze, atunci civilii vor avea de suferit", a declarat aceasta. În prezent, armatele lumii au recurs doar la folosirea dronelor drept unităţi de supraveghere şi atac autonome, dar sunt companii care lucrează la sporirea nivelului de independenţă a maşinilor.

„Şi acum avem o anumită autonomie. Cred că suntem deja acolo. Dacă mi-ai cere să fac un robot autonom care să ucidă, l-aş putea face. Poate ar fi gata chiar în câteva zile", a declarat Noel Sharkey, profesor de inteligenţă artificială şi robotică la Universitatea din Sheffield. El consideră că roboţii nu ar trebui puşi în postura de a gândi raţional precum un om.

Guvernul britanic a răspuns acţiunilor protestatarilor şi a afirmat că nu intenţionează să înlocuiască oamenii, soldaţii bine pregătiţi, cu sistemele autonome. „Deşi Royal Navy are sisteme defensive, ca Phalanx, care pot fi folosite în mod automat pentru a proteja personalul şi navele de ameninţări externe, cum ar fi rachetele, un operator supervizează întreg procesul", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

„Credem că acest tip de arme nu se vor subordona drepturilor omului acceptate la nivel internaţional", a declarat Steve Goose, director executiv al Human Rights Watch. Mai jos este disponibil un material video în care CNet discută cu părţile implicate în această dezbatere.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite