Record pentru Soiuz: cea mai rapidă călătorie către Staţia Spaţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soiuz a plecat de la cosmodromul Baikonur din Kazahastan FOTO Reuters
Soiuz a plecat de la cosmodromul Baikonur din Kazahastan FOTO Reuters

O capsulă Soiuz a ajuns în timp record la Staţia Spaţială Internaţională, după ce a abordat o nouă rută. Astfel, timpul standard de două zile a fost redus la doar şase ore.

Scurtătura a necesitat nişte manevre foarte exacte şi programate la secundă. Potrivit NASA, toate s-au desfăşurat fără probleme. Cei trei astronauţi care au ajuns      la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale sunt americanul Chris Cassidy şi ruşii Pavel Vinogradov şi Alexander Misurkin. Ei au făcut doar cinci ore şi 45 de minute de când au plecat de la Cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Acest timp record a fost posibil graţie îmbunătăţirilor tehnologice care permit de acum înainte capsulelor Soyuz să efectueze doar 4 rotaţii în jurul Terrei, în comparaţie cu cele 34 de rotaţii de care aveau nevoie în trecut.

Acest zbor "expres" a fost stabilit după ce Rusia a lansat cu succes spre ISS trei vehicule de tip cargo Progress cu aceeaşi procedură accelerată, în august şi octombrie 2012 şi februarie 2013.

La bordul Staţiei Spaţiale se aflau deja comandantul Chris Hadfield, Tom Marshburn şi Roman Romanenko. Până acum, toate navetele care au dorit să ajungă la bordul Staţiei Spaţiale făceau două zile până acolo.

Pe lângă avantajele evidente de logistică în cazul unui zbor mai scurt, inginerii ruşi speră să-i ajute şi pe astronauţi prin această metodă expres. Ei vor petrece mai puţin timp în spaţiul foarte îngust din interiorul capsulei Soiuz şi nu vor fi afectaţi de impactul microgravitaţiei, care cauzează ameţeli, senzaţii de vomă şi disconfort general, potrivit „Discovery News”.

De asemenea, o călătorie mai scurtă spre Staţia Spaţială Internaţională ar ajuta cercetătorii cu rezultate mai bune privind experimente transportate în spaţiu. Cu cât mai puţin timp petrec pe drum, cu atât rezultatele vor fi mai concludente.
 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite