Record mondial: Un britanic e cel mai longeviv om care a primit o inimă nouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urmă cu 31 de ani, britanicul a primit o inimă nouă. FOTO Shutterstock
În urmă cu 31 de ani, britanicul a primit o inimă nouă. FOTO Shutterstock

Un bărbat din Marea Britanie a intrat în Cartea Recordurilor Guinness drept cel mai longeviv om care să treacă printr-un transplant cardiac, notează Mediafax. Au trecut trei decenii de când şi-a primit noul organ.

Britanicul John McCafferty, în vârstă de 71 de ani, a doborât, prin transplantul suportat, precedentul record de 30 de ani, 11 luni şi 10 zile stabilit de un bărbat american, care a decedat în 2009. Medicii i-au spus lui John McCafferty că mai avea doar cinci ani de trăit atunci când a suportat acea intervenţie chirurgicală care i-a salvat viaţa, la Harefield Hospital din comitatul Middlesex, în urmă cu 31 de ani.

„Sfatul meu este acesta: fiţi mereu optimişti, priviţi spre viitor cu o atitudine pozitivă şi, desigur, respectaţi sfaturile medicilor“, a spus britanicul. „Aş vrea ca acest record mondial să reprezinte o sursă de inspiraţie pentru orice persoană care aşteaptă un transplant de inimă şi pentru toţi aceia care, ca şi mine, au fost suficient de norocoşi pentru a primi o inimă nouă“.

John McCafferty a primit o inimă nouă pe 20 octombrie 1982 în timpul unei intervenţii chirurgicale care a fost coordonată de medicul chirurg Magdi Yacoub. La 39 de ani, el a fost diagnosticat cu cardiomiopatie dilatativă, o cauză obişnuită pentru insuficienţa cardiacă. Afecţiunea duce la apariţia unor cicatrice în pereţii inimii şi avariază muşchii cardiaci, făcând ca inima să devină mai slabă şi mai dilatată, împiedicând-o astfel să pompeze sângele într-un mod eficient.

Cât despre aceste transplanturi, prima operaţie reuşită a fost realizată în Africa de Sud în anul 1967 de către profesorul Christiaan Neethling Barnard şi o echipă de 30 de medici. Intervenţia s-a derulat la Spitalul Groote Schuur din Cape Town. Pacientul, Louis Washkansky, a supravieţuit timp de 18 zile cu noua sa inimă.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite