Racheta Ariane 6 testată cu succes înainte de zborul planificat pentru 2024

0
Publicat:

Racheta europeană Ariane 6 a fost testată într-o repitiție „pe scară largă”, la portul spaţial european din Kourou, în Guyana Franceză, în cursul pregătirilor pentru zborul inaugural planificat pentru 2024, pornirea motorului Vulcain 2.1 al treptei principale a lansatorului fiind de succes, transmite vineri AFP, scrie Agerpres.

Rachetă Ariane 6 FOTO: ESA (Arhivă)
Rachetă Ariane 6 FOTO: ESA (Arhivă)

„Testul de lansare de lungă durată al rachetei Ariane 6, pe rampa sa de lansare de la Centrul Spaţial din Guyana, a avut loc cu succes”, a declarat ArianeGroup, producătorul Ariane 6, într-un comunicat dat publicităţii în urma testului.

Aprinderea motorului Vulcain 2.1, care a durat aproximativ opt minute, "a făcut posibilă validarea integralităţii fazei de zbor a treptei principale a lui Ariane 6 prin simularea unei cronologii complete a lansării", potrivit ArianeGroup.

„Echipele au finalizat acum fiecare etapă a zborului lansatorului, fără ca acesta să părăsească Pământul”, a transmis Josef Aschbacher, directorul general al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Această etapă crucială ne aduce puţin mai aproape de zborul inaugural al lui Ariane 6, a spus preşedintele executiv al ArianeGroup, Martin Sion.

Înaintea zborului din 2024 mai trebuie realizate teste suplimentare, în special pentru a „demonstra toleranţa la cazurile de pană”, a spus el.

Rezultatele complete ale testului nu vor fi comunicate înainte de data de 30 noiembrie, după ce va fi încheiată analiza tuturor parametrilor observați.

„Întrebarea fundamentală va fi să aflăm dacă trebuie să repetăm testul”, a explicat pentru AFP Domenico Resta, responsabil cu proiectarea sistemului de lansare Ariane 6 la ESA.

Aprinderea motorului Vulcain 2.1 a început în jurul orei 21:30, ora Parisului, ora 17:30 la Kourou, cu câteva minute întârziere din cauza unei "uşoare" anomalii, care a fost corectată de echipele de la faţa locului, a indicat ESA.

Succesul acestui test, considerat un pas important în campania de calificare a Ariane 6, determină stabilirea unei date pentru lansarea inaugurală a lansatorului, programată pentru 2024.

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite