Costoiu: România va contribui la crearea celei mai noi rachete europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România va finanţa şi va deţine o parte din Staţia Spaţială Internaţională   FOTO: Reuters
România va finanţa şi va deţine o parte din Staţia Spaţială Internaţională   FOTO: Reuters

România s-a alăturat partenerilor europeni în două programe ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) de importanţă strategică: Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi dezvoltarea rachetei Ariane 6, a anunţat Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică.

Decizia a fost luată în cadrul Consiliului Ministerial al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), care a avut marţi în Luxemburg, au anunţat oficialii de la Educaţie.

„Cu acest prilej, reprezentanţii celor 20 de State Membre ESA, printre care şi România, au stabilit planurile de acţiune privind dezvoltarea noilor rachete europene Vega C si Ariane 6”, se arată în comunicatul de presă.

Ministrul delegat pentru învăţământ superior Mihnea Costoiu a declarat că includerea României în aceste proiecte reprezintă o şansă pentru industria spaţială din ţara noastră.

„Prin implicarea ţării noastre, oferim industriei spaţiale din România oportunitatea de a se înscrie în cursa contractelor de dezvoltare a componentelor lansatorilor europeni, precum şi o rampă de dezvoltare pentru viitor. Acceptarea României în acest program de către ESA alături de doar alte 11 State Membre demonstrează că tara noastră are deja capacităti industriale competitive”, a explicat Costoiu.

România, al 12-lea stat european co-proprietar al Staţiei Spaţiale Internaţionale

De asemenea, a mai spus ministrul, România se va implica, alături de statele europene, în finanţarea Staţiei Spaţiale Internaţionale, şi devine co-proprietar al Staţiei, alături de celelalte state europene, precum şi de partenerii internaţionali (SUA, Canada, Rusia şi Japonia). 

„Astăzi, România, Stat Membru ESA, este cea de-a 12 ţară europeană şi a 16-a din lume care deţine un procent din Staţia Spaţială Internaţională, ceea ce este deopotrivă un motiv de mândrie, dar şi de încredere în viitorul industriei spaţiale româneşti”, a mai declarat ministrul Mihnea Costoiu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite