Primele teste de viteză a internetului oferit de reţeaua de sateliţi Starlink au fost efectuate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: SpaceX
Foto: SpaceX

Internetul oferit de reţeaua de sateliţi Starlink este operaţional şi un prim test efectuat în Los Angeles arată viteza la care poate ajunge momentan.

Testul a fost realizat pe site-ul celor de la Ookla, unul dintre cele mai populare pentru verificarea vitezei de internet şi arată că, pentru moment, viteza oferită de reţeaua Starlink este departe de cea promisă de Elon Musk.

Mai exact, reţeaua a înregistrat o viteză maximă de 60 de Mbps pe download şi 12,5 Mbps pe upload, urcând până la 17,7 Mbps. Latenţa ar fi fost situată între 31 şi 94ms.

Trebuie să luăm în considerare însă faptul că momentan sunt doar 600 de sateliţi Starlink plasaţi în orbita joasă a Pământului, SpaceX primind aprobarea de a lansa 12.000 în total, ceea ce ar trebui să ofere o viteză mult mai mare şi o acoperire mai largă, în teorie.

Viteza retelei de sateliti Starlink

Chiar şi la viteza de doar 11Mbps, rezultatul este promiţător, mai ales pentru că unul dintre scopurile finale ale constelaţiei de sateliţi este să ofere acoperire la internet chiar şi în aşa-numitele zone negre, acelea în care semnalul de internet nu ajunge sau este foarte limitat.

Sateliţii Starlink au primit recent mai multe critici din partea comunităţii de astronomi, care spun că aceştia obturează vederea spaţiului şi a anumitor corpuri cereşti. Cel mai recent caz este chiar cometa NEOWISE, care se pare că ar fi fost ”ascunsă” de reţeaua Starlink, arată SlashGear.

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite