Ploaie de stele în această noapte: Geminidele vor lumina cerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această noapte va avea loc cea mai spectaculoasă ploaie de meteoriţi a anului. Geminidele mai pot fi observate până pe 17 decembrie.

„În noaptea de 13-14 decembrie , Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantităţi mari de praf lăsate de asteroidul-cometă 3200 Phaeton. La contactul cu atmosfera particulele de praf se vor aprinde, lăsând o dâre luminoase pe cer“, se arată pe site-ul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Majoritatea stelelor cazătoare din perioada 4-17 decembrie par că vin din constelaţia Gemini (Gemenii). Din acest motiv aceşti meteori se numesc Geminide. Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenţi decât alţi meteori şi foarte luminoşi.

Geminidele pot fi observate oricând în perioada 4-17 decembrie, însă între 13 şi 14 decembrie se înregistrează un maximum al vizibilităţii. În România, „spectacolul“ începe în jurul orei 20.00 şi poate dura chiar şi câteva ore.

„Putem observa şi în noaptea anterioară maximului sau în cea de după aceasta, sanse fiind să se poată vedea minim 40-50 de stele căzătoare pe oră“, însă în noaptea aceasta, din zone depărtate de oraşele mari (unde nu există poluare luminoasă) se pot observa chiar şi 120 de stele căzătoare pe oră.   

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite