„O adevărată bestie” cosmică a fost surprinsă de Telescopul James Webb. Ce reprezintă forma înfricoșătoare descoperită de astronomi

0
Publicat:

Telescopul Spațial James Webb (JWST) al NASA a surprins „o adevărată bestie” în adâncurile spațiului - o galaxie prăfuită care naște sute de stele anual.

Imaginea „monstrului” este o editare artistică a ceea ce a descoperit telescopul
Imaginea „monstrului” este o editare artistică a ceea ce a descoperit telescopul FOTO TeahCartel X

Astronomii de la Universitatea din Texas (UT) de la Austin au identificat în datele telescopului o siluetă roșie înspăimântătoare, stabilind că galaxia AzTECC71 s-a format la aproximativ 900 de milioane de ani după Big Bang, potrivit Daily Mail.

O reprezentare artistică a AzTECC71 arată obiectul spectral cu doi ochi și o gură mare deschisă, ca și cum ar striga în abis.

Toate imaginile JWST sunt vizualizări de date recreat de artiști și nu fotografii reale ale obiectelor cosmice.

Această descoperire ar putea schimba înțelegerea oamenilor de știință asupra universului timpuriu, deoarece se credea anterior că pepinierele masive de stele erau rare - dar galaxia descoperită dovedește că ar putea fi de trei până la zece ori mai frecvente.

Jed McKinney, cercetător la Universitatea din Texas de la Austin, a declarat: „Acest lucru este o adevărată bestie. Naște sute de stele noi în fiecare an.

Și faptul că chiar și ceva atât de extrem este abia vizibil în cele mai sensibile imagini ale noului nostru telescop este foarte incitant pentru mine. Ne indică faptul că există o întreagă populație de galaxii care ne-au fost ascunse până acum”, spune specialistul.

McKinney și echipa sa folosesc datele NASA pentru a cartografia universul pentru proiectul COSMOS-Web, care își propune să localizeze până la un milion de galaxii.

Telescoapele de la sol au detectat inițial blobul luminescent al AzTECC71, dar acesta a dispărut complet în imaginile de la Telescopul Spațial Hubble.

Galaxiile prăfuite au fost dificil de surprins, deoarece o mare cantitate din lumina stelelor este absorbită de un văl de praf și reemisă la lungimi de undă mai roșii (sau mai lungi).

Dar JWST a făcut acest lucru posibil datorită capacității sale de a captura proprietăți infraroșii.

Până acum, singurul mod în care am putut vedea galaxiile în universul timpuriu a fost dintr-o perspectivă optică, cu Hubble," a spus McKinney.

Asta înseamnă că înțelegerea noastră asupra istoriei evoluției galaxiilor este părtinitoare, deoarece vedem doar galaxiile neobscure, mai puțin prăfuite."

Telescopul James Clerk Maxwell din Hawaii a fost primul care a detectat AzTECC71 prin capturarea acestuia în lungimi de undă.

Echipa COSMOS-Web a identificat obiectul în datele colectate de un alt grup folosind telescopul ALMA din Chile, care are o rezoluție spațială mai mare și poate vedea în infraroșu.

Aceasta le-a permis să localizeze mai precis sursa, iar când au examinat datele JWST în infraroșu la o lungime de undă de 4,44 microni, cercetătorii au găsit o galaxie slabă în același loc.

La lungimi de undă mai scurte de lumină, sub 2,7 microni, era invizibilă.

Acum, echipa lucrează pentru a descoperi mai multe dintre aceste galaxii slabe cu ajutorul JWST.

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite