Cea mai îndepărtată stea observată până acum. Telescopul Hubble a descoperit o stea mult mai strălucitoare decât Soarele
0
Telescopul spaţial Hubble a detectat cea mai îndepărtată stea observată vreodată. Aceasta este numită Earendel şi lumina sa a călătorit 12,9 miliarde de ani pentru a ajunge la noi.
Steaua are o masă de cel puţin 50 de ori mai mare decât a soarelui şi este de milioane de ori mai strălucitoare decât acesta, conform estimărilor oamenilor de ştiinţă.
Hubble a mai observat un astfel de corp ceresc în anul 2018, ea deţinând până în prezent poziţia de cea mai îndepărtată stea. Însă, ea exista într-un Univers care avea deja o vechime de 4 miliarde de ani, comparativ cu doar aproximativ 900 de milioane de ani după Big Bang în cazul lui Earendel, potrivit cercetătorilor.
„La început, aproape că nu ne-a venit să credem", a declarat autorul principal al studiului, Brian Welch de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Statele Unite, citat într-un comunicat.
El a fost cel care a avut privilegiul de a numi această stea. Earendel înseamnă „steaua dimineţii" în engleza veche.
Steaua „există de atât de multă vreme încât s-ar putea să nu fie compusă din aceleaşi materii prime ca stelele din jurul nostru de astăzi", a explicat cercetătorul, citat de Agerpres.
„Studierea lui Earendel va oferi o fereastră către o perioadă a Universului cu care nu suntem familiarizaţi, dar care a condus la tot ceea ce cunoaştem în prezent", a adăugat el.
Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a transmis într-un comunicat de presă că această stea va fi ţinta principală a noului telescop spaţial James Webb care se află momentan în prezent în curs de calibrare în spaţiu.
Până în prezent, la o asemenea distanţă, puteau fi observate doar grupuri de stele, fără a se putea distinge o anumită stea.
Observarea stelei Earendel a fost datorată unui fenomen numit lentilă gravitaţională. Un grup de galaxii, situat între noi şi stea, care acţionează ca o lupă ce amplifică lumina de la obiect.