NASA a lansat c─âtre Lun─â micul satelit Capstone. Care este misiunea sondei VIDEO

0
0
CAPSTONE foto captur─â video
FOTO: Captur─â Video / Youtube

NASA a lansat din Noua Zeeland─â, la ora Rom├óniei 12.55, o sond─â de 25 kg numit─â CAPSTONE care va ajunge pe orbita lunar─â cu o misiune esen┼úial─â: testarea orbitei viitoarei sta┼úii spa┼úiale Gateway care va ├«ncepe s─â fie construit─â dup─â 2024. Primele date arat─â c─â totul s-a desf─â┼čurat cu bine.

Capstone este o sond─â performant─â, iar NASA profit─â de faptul c─â multe tehnologii s-au miniaturizat ├«n industria sateli┼úilor ┼či tot mai mul┼úi senzori pot fi inclu┼či ├«ntr-o carcas─â din ce ├«n ce mai mic─â, potrivit hotnews.ro.┬á

NASA a ales s─â trimit─â ├«nt├ói Capstone pe o orbit─â neobi┼čnuit─â ├«n jurul lunii, o orbit─â care pe viitor ar putea fi folosit─â de sta┼čia spa┼úial─â lunar─â numit─â Gateway. Cu o sond─â mic─â precum Gateway, NASA ├«┼či poate asuma mult mai multe riscuri ┼či poate testa multe tehnologii. Fa┼ú─â de marile misiuni ale NASA, cu costuri de ordinul miliardelor de dolari, Capstone este o misiune de ordinul zecilor de milioane de dolari, iar NASA ├«l descrie ca fiind un ÔÇ×pathfinderÔÇŁ, adic─â un deschiz─âtor de drumuri, un explorator.

El este g├óndit s─â le arate exper┼úilor NASA cum s-ar putea comporta viitoarea sta┼úie spa┼úial─â Gateway ├«n drumul spre Lun─â. Marea diferen┼ú─â este c─â cei de la NASA nu ├«┼či pot asuma toate riscurile cu Gateway, la care fiecare modul cost─â de ordinul miliardelor de dolari. Capstone este ideal pentru a testa validitatea orbitei.

CAPSTONE este un ÔÇ×cubesatÔÇŁ, un satelit mic, dar foarte performant, care ar fi trebuit lansat ├«nc─â de pe 13 iunie, dar mai multe am├ón─âri au survenit ┼či s-a ajuns pe 28 iunie.

Practic, acest satelit va testa dac─â orbita g├óndit─â pentru viitoarea sta┼úie spa┼úial─â Gateway este una viabil─â. Capstone este menit s─â-i asigure pe cei de la NASA c─â au f─âcut calcule corecte pentru pozi┼úionarea viitoarei sta┼úii spa┼úiale Gateway care va fi greu de construit, dar mai ales va fi esen┼úial─â pentru planurile oamenilor de a stabili o baz─â lunar─â ┼či de a pleca de acolo c─âtre Marte.

Mini-satelitul ar trebui să ajungă pe orbita lunară în 13 noiembrie, indiferent de data la care va fi lansat, însă o condiţie esenţială va trebui respectată: să fie lansat de pe Terra până pe 27 iulie.

Misiunea este dezvoltat─â de NASA ├«n colaborare cu compania Advanced Space ┼či costurile sunt de 30 milioane dolari.

Aceast─â nou─â cale testat─â este o orbit─â foarte alungit─â ├«n jurul Lunii ┼či numele de specialitate pentru acest─â orbit─â este ÔÇ×near rectilinear halo orbitÔÇŁ.

Dup─â ce va ajunge pe orbit─â, micul ÔÇ×cubesatÔÇŁ ar trebui s─â r─âm├ón─â acolo timp de ┼čase luni, timp ├«n care va testa sistemele de naviga┼úie ┼či de comunica┼úii. ├Än tot acest timp se va apropia cel mai mult la 1.600 km de suprafa┼úa Lunii ┼či se va dep─ârta la maxim 70.000 km.

Misiunea CAPSTONE este neobi┼čnuit─â pentru NASA din mai multe motive: lansarea nu este ├«n Florida, ci ├«n Noua Zeeland─â, iar NASA nici m─âcar nu a proiectat cubul ┼či nici nu ├«l de┼úine, ci de totul s-a ocupat Advanced Space, o companie din Denver ce are 45 de angaja┼úi.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite