Meteoritul care a îngrozit Rusia, după două luni: locuitorii încă au coşmaruri, iar traficul cu bucăţi e afacerea de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 15 februarie un meteorit a lovit Rusia şi a îngrozit populaţia din Celiabinski. Acum, la aproape două luni de la acel moment, „Russia Today“ publică un documentar despre cum i-a schimbat pe oameni acel eveniment. Unii au profitat şi fac trafic cu fragmente de meteorit, alţii sunt încă speriaţi şi au coşmaruri.

Rusia a fost lovită de meteorit în dimineaţa zilei de 15 februarie şi evenimentul a fost memorat diferit de toţi cei implicaţi. Meteoritul a intrat în atmosferă deasupra Rusiei şi a explodat în aer deasupra oraşului Celiabinski la aproximativ 1.500 de kilometri de Moscova, capitala ţării. Russia Today, într-un documentar de aproximativ jumătate de oră, vrea să refacă momentul şi să vadă ce a însemnat el pentru oamenii din Rusia.

Meteoritul avea o putere potenţială, estimată de NASA, de aproximativ 500 kilotone de TNT. Corpul cosmic a avut 17 metri în diametru şi o greutate de 18 mii de tone, iar viteza cu care a intrat în atmosferă a fost de 20 kilometri pe secundă. Rezultatul ar fi fost dezastruos dacă meteoritul nu ar fi explodat în aer, iar fix această explozie a dat naştere la tot felul de teorii ale conspiraţiei, cele mai populare fiind că Rusia l-a lovit cu o rachetă sau că acesta s-a lovit de un alt obiect zburător, chiar OZN.

Protecţia pe viitor este importantă

Russia Today a discutat cu experţi, vânzători de meteoriţi şi locuitori din Celiabinski şi din alte oraşe apropiate. Unii dintre oameni, mai ales elevii, sunt încă speriaţi, au coşmaruri şi au trecut prin cele mai negre scenarii. Dimitri Kurbatov, elev la şcoala militară, spune că i-a fost cel mai frică de faptul că ar fi putut rămâne singur. „M-am gândit: «Dacă s-a întâmplat ceva cu părinţii mei?». [...] Cum aş putea să trăiesc în continuare“. Unii apreciază însă experienţa, este ceva ce nu se întâmplă zilnic.

Vladimir Lipunov, profesor în astromecanică la Universitatea din Moscova, susţine că dincolo de victimele acestui meteorit mai importantă este prevenţia pe viitor şi descoperirea acestor ameninţări. „A fost comparabil cu atacul cu o rachetă, numai că a venit din spaţiu şi este important ca pe viitor să reducem riscul apariţiei unor astfel de evenimente şi costul echipamentelor ar fi echivalent cu banii alocaţi reconstrucţiilor de la Celiabinski“.

Bucăţile din meteorit au devenit populare printre cercetători care le caută chiar şi în apa îngheţată a râului, dar şi pentru vânzătorii de astfel de fragmente, o afacere prosperă, după cum afirmă un astfel de comerciant. Magazinul oferă garanţia că fragmentele sunt reale, dar, desigur, nu există nicio dovadă clară care să susţină afirmaţia. „Preţul mediu în Rusia este de 25 euro per gram. Dacă duci fragmentele în SUA sau în Europa, preţul ar putea creşte de două sau trei ori. [...] Mass-media a ajutat în acest sens, meteoritul a devenit popular peste noapte“, afirmă Artiom Eskin, unul dintre vânzătorii fragmentele de meteorit.

Videoclipul integral poate fi urmărit mai jos. Citeşte mai multe despre meteoritul din Rusia accesând link-urile următoare:

Rusia, sub asaltul meteoriţilor. Numărul răniţilor a ajuns la 500 şi câţiva oameni sunt în stare gravă

Cercetător român: Meteoritul care a lovit Rusia se rotea în jurul Soarelui de mult timp, dar a ajuns pe Pământ astăzi

Surse militare ruseşti: meteoritul a fost interceptat de o rachetă şi bombardat la 20 de kilometri altitudine

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite