VIDEO UPDATE Rusia, sub asaltul meteoriţilor. Numărul răniţilor a ajuns la 500 şi câţiva oameni sunt în stare gravă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor a fost rănit de geamurile sparte ca urmare a undei de şoc. FOTO Reuters
Viktor a fost rănit de geamurile sparte ca urmare a undei de şoc. FOTO Reuters

În Rusia au fost raportate câteva explozii ale unor meteoriţi la aproximativ 10.000 de metri altitudine. Zona este la aproximativ 1.500 de kilometri de Moscova şi din primele informaţii sunt peste 100 de oameni răniţi în urma acestor explozii.

UPDATE La ora 14.30, ora Moscovei, 514 ajunseseră la spital pentru a fi îngrijiţi, 112 au fost spitalizaţi, iar printre răniţi se află şi 84 de copii. Echipele militare caută rămăşiţele meteoritului.

UPDATE Numărul persoanelor rănite a ajuns la 400, a declarat pentru RIA Novosti un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne. „Cel puţin trei oameni sunt în stare gravă“, a mai spus acesta. În urma incidentului au fost afectate şase oraşe din trei regiuni centrale ale Rusiei. Au fost afectate şi câteva zone din apropiere de Kazakhstan. Oamenii au fost răniţi de geamurile sparte în urma exploziei meteoritului. 

„Cu siguranţă nu a fost un avion. Acum adunăm informaţiile şi nu avem date exacte despre victime“, a declarat pentru Reuters un oficial rus. Incidentul a avut loc în Celiabinski la aproximativ 1.500 de kilometri de Moscova, capitala Rusiei, scrie „The Verge“. Imaginile disponibile la acest moment au fost furnizate de şoferi. Maşinile au instalate camere pe bord pentru a furniza dovezi în cazul unui accident şi astfel au fost obţinute imaginile video.

blogul său despre impactul meteoritului care a explodat deasupra Rusiei şi atrage atenţia asupra asteroidului 2012 DA14, care se va apropia de Pământ tot astăzi. 

Ce ar trebui să facem? Consider că, în cadrul comunităţii internaţionale de astronomi, ar trebui să regândim puţin limita la care considerăm periculos un asteroid: dacă un obiect de 30 metri diametru cade în ocean, consecinţele sunt minuscule. În schimb, experienţa de azi ne dă un semnal de alarmă: deasupra unei zone locuite, unda de şoc poate produce daune importante.

Potrivit „Washington Post“, 102 persoane au apelat deja la serviciile de urgenţă. Victimele au survenit în urma spargerii geamurilor caselor din cauza exploziei. Mai mult, acoperişul unei fabrici de prelucrare a zincului s-a prăbuşit, a spus Vadim Kolesnikov, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

Această ploaie de meteoriţi sau doar explozia unuia singur nu au legătură cu asteroidul DA 14 care va intersecta în această seară orbita Pământului. Nu se ştie exact dacă a fost o ploaie de meteoriţi sau nu, deoarece oficialii ruşi se contrazic în declaraţii. Irina Rossius, purtătoare de cuvânt pentru ministerul de urgenţă, a declarat pentru Associated Press că a fost vorba de o ploaie de meteoriţi. Totuşi, Elena Smirnik, altă purtătoare de cuvânt, a spus pentru Interfax că a fost doar un meteorit. 

Rusia a mai avut un eveniment similar, dar cu pagube mai însemnate, în 1908, în zona râului Tunguska. Atunci, un meteorit a explodat în atmosferă şi a distrus 2.000 de kilometri pătraţi de pădure.

De ce explodează un meteorit? Pentru că în componenţa sa intră apă (sub formă de gheaţă) şi/sau dioxid de carbon, după cum scrie „ScienceBlogs“. Când intră în atmosfera Pământului, apare frecarea cu aerul şi, la propriu, meteoritul începe să fiarbă. Presiunea creşte şi, dacă toate condiţiile sunt îndeplinite, explodează. Unii meteoriţi ajung pe Pământ şi fără vreo explozie, doar ca o bucată de rocă.

Nici în acest caz nu este sigur dacă a fost o explozie sau nu, iar zgomotul pe care oamenii l-au auzit, şi care a fost înregistrat, a fost provocat de viteza mare cu care meteoritul a intrat în atmosferă.

Nici Twitter n-a fost lipsit de opinii cu privire la incidentul din Rusia. 

Imagini au fost surprinse şi de o cameră de supraveghere. Se poate vedea în videoclipul de mai jos cum cerul este luminat foarte repede şi se poate observa traseul meteoritului. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite