Google a folosit AI pentru a recrea trei picturi ale lui Gustav Klimt arse de nazişti

0
0
Pictura Medicină al lui Gustav Klimt.
Pictura Medicină al lui Gustav Klimt.

În 1945, în ultimele luni ale celui de-al doilea război mondial, un castel din Austria care adăpostea un număr mare de opere de artă a fost cuprins de flăcări. Naziştii au folosit castelul ca depozit pentru lucrări de artă, iar istoricii cred că aceştia l-au incendiat intenţionat.

Trei dintre picturile despre care se crede că au fost distruse au fost aşa numitele Picturi ale Facultăţii, opere importante ale lui Gustav Klimt, intitulate „Medicină”, „Filosofie” şi „Jurisprudenţă”.

Klimt este artistul austriac cel mai cunoscut pentru picturile sale din ”perioada de aur”, în special pentru Sărutul. Tot ce a mai rămas din cele trei Picturi ale Facultăţii sunt fotografii alb-negru.

Muzeul Belvedere din Viena în parteneriat cu Google Arts & Culture a folosit tehnici de învăţare automată pentru a recrea cum ar fi arătat picturile. Proiectul face parte dintr-o nouă platformă online dedicată lui Klimt, care permite celor interesaţi să exploreze viaţa artistului, impactul, lucrările mai puţin cunoscute, catalogul în AR (realitate augmentată) şi proiectul Faculty Paintings.

Cercetătorii au preluat contribuţii din mai multe surse pentru a crea un algoritm care să coloreze picturile în moduri în care experţii Klimt cred că ar putea fi reprezentări exacte ale originalelor. 

O sursă au fost articolele din ziare care descriau culorile, cum ar fi un verde vibrant pentru cer în „Filosofie”. Cealaltă au fost lucrările lui Klimt create în acelaşi timp cu cele trei, au fost introduse picturi din aceeaşi perioadă, în programul cu AI (inteligenţă artificială).

Puteţi urmări în clipul video de mai sus cum au procedat cercetătorii.

Știință


Ultimele știri
Cele mai citite