FOTO VIDEO Un român a uimit englezii cu invenţia sa: un motor cu reacţie pentru biciclete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bicicleta cu motor cu reacţie poate atinge o viteză de 41 de kilometri oe oră FOTO Reuters
Bicicleta cu motor cu reacţie poate atinge o viteză de 41 de kilometri oe oră FOTO Reuters

Invenţia unui tânăr de 19 ani din Deva a primit multe cuvinte de laudă în presa britanică. Românul a creat primul motor cu reacţie în miniatură, care poate fi montat pe bicicletă.

Publicaţia britanică „Daily Mail“ i-a dedicat românului Raul Oaida un articol în ediţia de sâmbătă. Acesta descrie invenţia tânărului, un motor cu reacţie în minuatură ce poate fi montat pe vehiculele cu două roţi.

Tehnologia i-a impresionat atât de mult pe englezi, încât l-au comparat pe român cu Henri Coandă.

El a montat sistemul de propulsie pe bicicleta personală şi l-a testat pentru prima dată ieri, în spatele casei sale din Deva. Bicicleta cu rachetă a atins o viteză de 41 de kilometri pe oră pe drum drept.

O parte din piese sunt proiectate de el

Potrivit cotidianului britanic, Raul a lucrat trei ani la invenţia sa, iar banii investiţi în acest proiect au venit din sponsorizări, dar şi din buzunarul propriu.

„La motor am lucrat timp de trei ani şi a costat 5.000 de euro, o mare parte din bani primiţi din sponsorizări de la străini cunoscuţi pe net cărora le-am povestit ce vreau să fac sau de la Asociaţia Română de Cosmonautică şi Aeronautică. O parte din componentele motorului cu reacţie au fost fabricate în SUA, după schiţele mele, altele le-am făcut eu chiar aici, în atelierul meu din Deva. Controlul bicicletei se face cu maneta de gaze, iar semnalele date de aceasta sunt preluate de un computer de bord de dimensiunile unei cutii de chibrituri care echivalează cu un sistem folosit la avioanele de vânătoare. Rezervorul este montat sub bara de protecţie a bicicletei, are o capacitate de cinci litri şi este alimentat cu un amestec similar cu kerosenul“, povesteşte Raul Oaida, citat de Mediafax.

Nu este pentru prima dată când presa scrie despre invenţiile lui Raul Oaida. El a devenit cunoscut în luna martie a anului trecut, când a anunţat o altă performanţă: a lansat până la altitudinea de 30.000 de metri o navetă spaţială în miniatură creată din piese Lego. Naveta a fost ataşată unui balon cu heliu pe care era fixată şi o cameră video. Raul ar fi vrut ca lansarea să aibă loc în România, dar l-a împiedicat birocraţia din România, scrie tvrnews.ro. „În ţara mea este foarte multă birocraţie şi o perioadă de aşteptare de minimum 45 de zile, dar chiar şi după aceea sunt şanse aproape nule, pentru un tânăr, de a primi o aprobare de zbor“, a scris Raul pe blogul în care postează numai în limba engleză. Autorităţile din Germania, ţară în care tatăl său era plecat la muncă, i-au oferit foarte uşor aprobarea de zbor.

Raul este pasionat de tehnica aerospaţială, dar şi de zbor, el având licenţă de pilot pentru planor încă de la vârsta de 16 ani. Prima invenţie a tânărului este un motor cu aburi proiectta şi construit în întregime de el. 

Știință


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri