FOTO VIDEO De ce creşte în intensitate uraganul Irma, pe măsură ce se apropie de Florida. Explicaţia NASA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uraganul Irma, văzut din spaţiu. Foto NASA
Uraganul Irma, văzut din spaţiu. Foto NASA

Uraganul Irma a fost inclus, din nou, in categoria 5, cea mai ridicată pe scara  Saffir-Simpson pentru astfel de superfurtuni, după ce părea că intensitatea sa este în scădere. Irma a lovit sâmbătă Cuba şi se îndreaptă spre Florida, lăsând deja în urmă 21 de morţi în Caraibe. Potrivit unor predicţii ale NASA, uraganul nu va scădea în intensitate până ce va lovi Florida, lucru asteptat să se intample duminică.

Cercetătorii au explicat de ce puterea furtunii continuă să rămână foarte ridicată.

Potrivit NASA, în drumul său către uscat, Irma trece peste ape ale oceanului care au temperaturi de peste 30 de grade Celsius, suficient de calde pentru a susţine un uragan de categoria 5.

Harta de mai jos arată temperatura apei în Oceanul Atlantic, Marea Caraibilor şi Golful Mexic în data de 5 septembrie. Datele au fost compilate de Coral Rreef Watch, care foloseste informaţii obţinute de mai mulţi sateliţi şi modele computerizate. Punctul de mijloc al graficului de temperatura indică 27,8 grade Celsius, o temperatura considerată critică: apa este suficient de caldă pentru a alimenta formarea unui uragan. Linia galben-roşie de pe hartă reprezintă drumul parcurs de Irma în perioada 3-6 septembrie.

harta energie urgana irma foto nasa

Uraganele de categorie 5 au viteze ale vântului de minimum 252 de kilometri pe oră. Când a lovit Insulele Leeward, viteza vântului în cadrul uraganului Irma a depăşit 295 de kilometri pe oră: cea mai mare viteză a vântului masurată vreodată în bazinul Oceanului Atlantic.

Cum se formează uraganele

Uraganele sunt furtuni uriaşe, cu diamentrul ce poate atinge mii de kilometri, de forma unui vârtej si se iau naştere deasupra oceanelor în zona tropicală, unde temperatura apei depăşeste 27 de grade Celsius.

Citeşte şi:

Imagini din spaţiu cu uraganul Irma, una dintre cele mai puternice furtuni din Atlantic, care a provocat 24 morţi

Uraganul Irma, aşteptat să lovească Florida, a provocat pagube de 1,2 miliarde de euro pe insulele Saint-Martin şi Saint-Barthélemy

FOTO VIDEO Uraganul Irma a crescut din nou în intensitate şi a ajuns în Cuba. Peste un sfert din populaţia Floridei a primit ordin de evacuare

Știință


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri