Dincolo de Terra - cum ar putea trăi oamenii pe Lună?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe Lună, temperaturile ar putea fi extreme
Pe Lună, temperaturile ar putea fi extreme

De când oamenii au ajuns pe Lună, umanitatea a avut ideea de a duce cândva o colonie. S-au scris romane SF despre colonizarea satelitului natural. Ce ar însemna însă o bază lunară?

În 1959, oamenii au fotografiat Luna pentru prima oară, iar 10 ani mai târziu au ajuns pe suprafaţa satelitului nostru.

Ziua lunară durează 14 zile pământeşti, iar temperaturile ajung la 123 de grade Celsius. Nopţile durează tot atât şi ajung la minus 233 de grade Celsius.

"Locul unde am putea construi un avanpost lunar pe lună ar fi la poli", a declarat Rick Elphic, cercetător NASA, pentru Space.com. Aceste zone au arii foarte mari de gheaţă şi se bucură de mai puţine radiaţii solare.

"Temperaturile sunt de aproximativ 0 grade Celsius, datorită unghiului jos al Soarelui", a mai spus Elphic.

image

Însă Luna nu e tocmai cel mai fericit loc pe care ar putea ajunge oamenii. Craterele sunt de 40 de kilometri adâncime şi sunt peste tot. De asemenea, există munţi cu o altitudine de 5,5 kilometri.

Interesante ar fi sporturile pe Lună. Gravitaţia e de şase ori mai mică decât pe Pământ, aşa că un colonizator ar putea sări şi să arunce de şase ori mai departe decât pe Terra. Un stadion de fotbal ar trebui să aibă 549 de metri pentru a părea ca pe Pământ.

Luna nu are vreme. În fiecare zi e soare şi nu există şanse de ploaie. Cu toate acestea, ar putea cădea particule de meteori, care ar putea fi la fel de mari ca o minge de golf.

image
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite