Descoperire pentru viitor. Embrioni de șoarece au fost obținuți în spațiu pentru prima dată

0
Publicat:

Embrioni de şoarece au fost obţinuţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) şi s-au dezvoltat normal, indicând astfel că ar putea fi posibil ca oamenii să se reproducă în spaţiu, au declarat cercetători din Japonia.

Stația Spațială Internațională
Stația Spațială Internațională

Cercetătorii niponi, printre care s-au aflat Teruhiko Wakayama, profesor la Centrul de biotehnologie avansată din cadrul Universităţii Yamanashi, precum şi o echipă de la agenţia spaţială japoneză (JAXA), au trimis embrioni de şoarece congelaţi la bordul unei rachete ce a fost lansată spre ISS în august 2021, potrivit Agerpres.

Astronauţii de pe ISS au decongelat embrionii aflaţi într-un stadiu precoce de dezvoltare cu ajutorul unui aparat special conceput în acest scop şi i-au crescut apoi la bordul staţiei timp de patru zile.

"Embrionii crescuţi în condiţii de microgravitaţie s-au dezvoltat în mod normal în blastocişti", au precizat cercetătorii niponi. Blastociştii sunt celule care se dezvoltă în fetus şi placentă.

Experimentul "a demonstrat în mod clar că gravitaţia nu are un efect semnificativ", au precizat oamenii de ştiinţă într-un studiu publicat online sâmbătă în revista iScience.

Ei au dezvăluit totodată că nu au existat schimbări semnificative în starea ADN-ului şi a genelor, după ce au analizat blastociştii care au fost trimişi în laboratoare de pe Terra.

Acesta este "primul studiu din lume care arată că mamiferele ar putea fi capabile să prospere în spaţiu", au declarat reprezentanţii Universităţii Yamanashi şi cei de la Institutul Naţional de Cercetare Riken într-un comunicat comun publicat sâmbătă.

A fost, de asemenea, "primul experiment din lume privind cultura unor embrioni de mamifere într-un stadiu precoce în microgravitaţie totală pe ISS".

"Pe viitor, va fi nevoie să transplantăm blastocişti cultivaţi în microgravitaţie pe ISS în şoareci vii pentru a vedea dacă aceştia pot da naştere unor pui", cu scopul de a confirma că blastociştii sunt normali, a adăugat acelaşi comunicat.

Aceste cercetări s-ar putea dovedi cruciale pentru viitoarele misiuni de explorare şi colonizare a spaţiului.

În cadrul programului său Artemis, NASA prevede trimiterea unor oameni pe Lună pentru a învăţa să trăiască acolo pe termen lung şi să pregătească o călătorie spre planeta Marte spre sfârşitul anilor 2030.

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite