Ce urme vor lăsa pașii următorilor astronauți care vor călca pe Lună. „Acele imagini sunt iconice”

0
Publicat:

Cizmele purtate de astronauți în misiunile Artemis vor trebui să-și protejeze purtătorii pe un teren dificil și la temperaturi extreme, dar în memoria colectivă vor rămâne mai ales urmele pe care le vor lăsa pe Lună.

Urme de pași pe Lună sursa foto: NASA
Urme de pași pe Lună sursa foto: NASA

Este una dintre cele mai durabile imagini ale erei spațiale Apollo. Este, inconfundabil, una dintre primele urme pe care un om le-a lăsat vreodată pe o altă lume, este un simbol puternic al efortului uman. În realitate, amprenta este doar una dintre sutele lăsate de cei 12 astronauți care au pus piciorul pe Lună între 1969 și 1972, scrie BBC.

Și, din câte știm, acele amprente sunt încă acolo până în ziua de azi. Fără vânt sau ploaie care să le erodeze, ele vor rămâne la suprafață timp de milioane de ani.

Astronaut pe Lună sursa foto: NASA
Astronaut pe Lună sursa foto: NASA

Pe măsură ce NASA se pregătește acum să trimită o nouă misiune la Polul Sud al Lunii, ar putea exista un alt set de urme care să-și pună amprenta de neșters pe suprafața lunară. 

NASA și partenerii săi comerciali au petrecut ani de zile proiectând și rafinând materialele pentru următoarea generație de cizme lunare. Când cei patru astronauți vor aseleniza în 2025 cu programul Artemis, încălțămintea lor va trebui să funcționeze în moduri în care cizmele din misiunea Apollo nu au trebuit să o facă niciodată pentru a-și menține purtătorii confortabili și în siguranță. Ele vor trebui să protejeze astronauții pentru perioade lungi de timp la temperaturi de până la -225 (-373 ° F), precum și să-i mențină stabili pe terenul puternic craterizat al Polului Sud lunar.

Pe lângă încorporarea materialelor și tehnologiilor inovatoare în cizme, inginerii își îndreaptă atenția și asupra amprentelor care vor marca suprafața Lunii pentru mileniile viitoare. Tălpile acestor cizme nu numai că vor trebui să ofere o aderență adecvată pe suprafața Lunii, dar vor fi la fel de iconice și ușor de recunoscut ca cele lăsate de primii moonwalkers.

Neil Amstrong pășind pe Lună Foto NASA
Neil Amstrong pășind pe Lună Foto NASA

Ce caracteristici au

"Există cu siguranță unele caracteristici funcționale care trebuie să fie încorporate în ea", spune Zach Fester, inginer de costume spațiale la Centrul Spațial NASA Johnson, care a condus cercetarea și dezvoltarea noului cizme lunare. "Tracțiunea este absolut importantă – expuneți talpa la o varietate de caracteristici de suprafață, deci are nevoie de o aderență bună pe roca mai dură și regolitul pufos, dar și pe suprafețe metalice mai dure, cum ar fi vehiculele, scările și roverele. Banda de rulare trebuie, de asemenea, să fie robustă împotriva uzurii. Dar și estetica face parte din ea, pentru că acele imagini [ale urmelor] sunt destul de iconice."

Designul general al costumelor spațiale care vor fi folosite în misiunile Artemis a fost contractat de Axiom Space, o companie spațială comercială care la începutul acestui an a efectuat cea de-a doua misiune privată de astronauți la Stația Spațială Internațională. O parte cheie a noilor costume spațiale, care au fost dezvăluite în martie 2023, va fi cizma în sine. Cu toate acestea, designul exact al cizmelor nu a fost încă făcut public.

Dar cercetările publicate de NASA cu privire la cerințele pe care cizmele vor trebui să le îndeplinească, împreună cu testele timpurii asupra unora dintre modelele prezentate, oferă câteva indicii.

Viitoarele costume ale astronauților Foto Axiom Space via BBC
Viitoarele costume ale astronauților Foto Axiom Space via BBC

Temperaturile, marea provocare

Poate că cea mai mare provocare vor fi temperaturile cu care se vor confrunta astronauții în comparație cu misiunile Apollo, care au fost efectuate în principal în zone de aterizare relativ plate din regiunile ecuatoriale ale Lunii. Când Artemis III va ateriza pe Lună, echipajul său va ateriza într-un mediu foarte diferit la Polul Sud lunar.

"Pentru Polul Sud, ne uităm la temperaturi mult mai scăzute", spune Fester.

"Cizma este proiectată special pentru a rezista la temperaturile extreme ale Polului Sud lunar, folosind materiale avansate care nu existau în timpul misiunii Apollo", spune Russell Ralston, manager adjunct de program pentru activități extravehiculare (EVA) la Axiom Space, care și-a numit cizma lunară AxEMU. "Folosim mai multe materiale unice pentru a rezista temperaturilor scăzute de la Polul Sud lunar. Aceasta include noi formulări de fluoropolimeri, materiale izolante și acoperiri concepute pentru a proteja termic picioarele astronautului.

O opțiune pe care inginerii NASA au luat-o în considerare a fost adăugarea de elemente de "încălzire activă" în cizme pentru a oferi căldură suplimentară. Dar radiatoarele bootie vin cu un compromis, spune Fester. "Dacă încălziți în mod activ, trebuie să extrageți energie de undeva." Acest lucru ar însemna baterii și cabluri care ar putea adăuga greutate cizmelor și încărcăturii totale transportate de astronauți.

"Cizma lunară AxEMU va fi mult mai confortabilă și mai mobilă decât cele folosite în timpul misiunilor Apollo", adaugă Ralston.

Astronauții vor petrece, de asemenea, o perioadă considerabilă de timp înainte de a lansa antrenamentul în cizmele lor pentru a se asigura că se comportă conform așteptărilor pe Lună. "Se vor antrena și se vor antrena în acele cizme, vor încerca diferite opțiuni, până când se vor potrivi perfect", spune Fester. "Ruperea cizmelor de lună este la fel de importantă ca ruperea unei noi perechi de pantofi."

Ralston spune că cizmele pe care compania sa le proiectează vor avea un design aproape perfect pentru a minimiza zonele în care praful ar putea fi prins și vor folosi materiale care pot împiedica praful încărcat electric să adere la cizme.

Ce urme vor lăsa

În timpul misiunii Apollo, astronauții purtau cizme rigide pe care le legau deasupra unui pantof interior mai moale, care făcea parte din costumul spațial în sine. Aceste cizme au dat amprenta distinctivă în formă de pastilă pe suprafața lunară. Și când s-au întors la capsula lunară, astronauții au scos cizmele și le-au lăsat pe Lună.

Fester și Ralston spun că nu s-a decis încă dacă cizmele lunare Artemis vor adopta o abordare similară prin utilizarea unui overboot, dar spun că va fi condus de cerințele privind temperatura și rezistența la abraziune. Primele prototipuri testate de NASA par să indice că aceasta ar putea fi opțiunea preferată. Și tălpile în sine par destul de diferite de cele folosite în timpul Apollo. O talpă exterioară din silicon avea forme de chevron, în timp ce alta avea benzi de rulare complexe, mai mult ca un pantof de drumeție, pentru a oferi o mai bună aderență pe suprafața craterelor Polului Sud.

Un lucru este clar – următoarele urme de pași pe Lună vor fi la fel de semnificative ca și ultimele, marcând o nouă eră în explorarea spațiului. În loc să fie pur și simplu o destinație în sine, Luna va fi un post de așteptare pentru explorarea ulterioară a sistemului solar, inclusiv a planetei Marte.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite