Ce se află sub polii planetei Marte. Cercetătorii au o nouă ipoteză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Isaac Smith, cercetător la Universitatea York din Toronto, spune că
smectitul - un tip de argilă - poate fi găsit pe toată planeta Marte.
Isaac Smith, cercetător la Universitatea York din Toronto, spune că smectitul - un tip de argilă - poate fi găsit pe toată planeta Marte.

Polii îngheţaţi ai planetei Marte i-au fascinat mult timp pe oamenii de ştiinţă, nu doar din cauza calotelor de gheaţă, ci şi pentru ceea ce ar putea exista sub ele. Acum, cercetătorii cred că au făcut un nou pas pentru a rezolva acest mister, relatează CNN.

Deşi în prezent nu există misiuni dedicate explorării polilor de pe Marte, flota de sonde din jurul planetei roşii a reuşit să capteze imagini şi date radar care oferă informaţii fascinante despre ceea ce se află sub suprafaţă, potrivit Digi24. 

Datele de la un instrument radar de pe sonda Mars Express al Agenţiei Spaţiale Europene au sugerat în 2018 că pot exista lacuri subterane adânci sub calota de gheaţă a polului sud marţian.

Căutarea apei pe Marte este intrinsec legată de căutarea vieţii pe alte planete. Suprafaţa lui Marte a fost mai caldă şi mai umedă în urmă cu miliarde de ani, dar acum este un deşert îngheţat care nu permite prezenţa stabilă a corpurilor lichide de apă.

Noile cercetări lansate anul acesta sugerează însă că semnalele radar luminoase de sub calota de gheaţă nu sunt un semn de apă lichidă, ci semnale că acolo există argilă.

Faptul că s-ar putea să nu existe lacuri calota polară nu este neapărat dezamăgitor. Argilele pot conţine dovezi ale istoriei planetei, o istorie pe care nu o cunoaştem încă. 

„Încercăm întotdeauna să ne apropiem de adevăr. Aşadar, avem mai multe echipe care vin din unghiuri diferite. Acesta este modul în care ne apropiem de adevăr, privind din perspective diferite”, a spus Isaac Smith, cercetător la Universitatea York din Toronto.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite