Câinii înţeleg exact ce le spun stăpânii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până acum, oamenii de ştiinţă nu ştiau cu certitudine dacă animalele noastre de companie înţeleg atât cuvintele pe care le spunem, cât şi tonul pe care-l folosim.

Oricine are sau a avut vreodată un câine ştie că animalul său de companie  înţelege ceea ce i se spune, însă a şti acest lucru în mod ştiinţific este cu totul altceva.

Atunci când le adresăm cuvintele de laudă cu care i-am obişnuit, câinii percep atât cuvintele cât şi tonul în care o face, arată un studiu recent, în care oamenii de ştiinţă au reuşit să scaneze activitatea cerebrală a animalelor în momentul în care auzeau cuvintele de laudă ale stăpânilor.

„Pentru oameni, atât cuvintele în sine dar şi intonaţia sunt importante pentru înţelegerea sensului, dar nimeni nu a ştiut, până acum, dacă acelaşi lucru este valabil şi pentru câini”, susţine un articol publicat în National Geographic.

Studiul publicat în revista Science arată că reţeaua neuronală a câinilor procesează informaţia într-un mod similar cu al oamenilor.

„Sunt chiar încântat de acestă descoperire. Este extraordinar să observăm o asemenea corespondenţă apropiată între activitatea neuronală la oameni şi câini”, a afirmat Chris Petkov, neuropsiholog la universitatea din Newcastle.

Conducătorul studiului, Attila Andics, studiază animalele canine pentru a înţelege cum anume procesează limbajul creierul mamiferelor. Se pare că primul pas al acestui studiu nu a fost deloc uşor: să-i înveţe pe cei 13 câini ce au luat parte la studiu să stea complet nemişcaţi în aparatele de RMN. În fapt, se pare că doar această etapă a durat câteva luni bune.

„Cea mai grea parte a fost să-i facem pe câini să înţeleagă că trebuie să stea absolut nemişcaţi. Odată ce au înţeles că vrem ca ei să stea complet nemişcaţi, totul a decurs minunat”, a declarat Andics, etnologist la universitatea Eotvos Lorand din Budapesta.

Echipa condusă de Dr. Andics le-a dat câinilor să asculte, în momentul în care aceştia se aflau în aparatul pentru RMN, înregistrări cu stăpânii lor în care aceştia, pe un ton fie laudativ  şi apoi neutru rostesc cuvinte laudative urmate de unele neutre.

Rezultatele scanărilor au arătat că emisfera stângă a creierelor câinilor răspunde la cuvântul în sine rostit, iar emisfera dreaptă răspunde la intonaţia rostită.

Rezultatul surprinzător a constat în faptul că a fost nevoie atât de un ton laudativ cât şi de un cuvânt laudativ pentru a activa centrii recompensei. „Cu alte cuvinte, animalul tău de companie ştie când îl lauzi cu sinceritate”, scrie Carrie Arnold pentru National Geographic.

„Pentru mulţi câini, lauda este adeseori suficientă pentru a-i face să se comporte aşa cum doriţi”, susţine şi Dr. Andics.

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite