Siri de pe iPhone, sămânţă de scandal în Statele Unite: asistentul personal refuză să vorbească despre avort sau contracepţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siri este cea mai intereantă aplicaţie nouă de pe iPhone 4S
Siri este cea mai intereantă aplicaţie nouă de pe iPhone 4S

Asistentul personal de pe iPhone 4S, Siri, a provocat nemulţumirea asociaţiilor liberale din Statele Unite după ce unii utilizatori s-au plâns de faptul că programul refuză să găsească clinici care realizează avorturi sau orice informaţie despre pilule anticoncepţionale.

Apple, cunoscută ca un simbol al liberalismului din Statele Unite, a primit o lovitură destul de ruşinoasă, mai ales că Siri poate fi şi amuzant, iar pe alocuri periculos în răspunsuri. Astfel, deşi nu oferă niciun fel de răspuns privind avorturile sau contracepţia, asistentul personal va răspunde corect atunci când este întrebat despre escorte, arme şi chiar sinucidere. Printre glumele descoperite de utilizatori a fost şi cea privind sinuciderea: atunci când utilizatorul îi spune că vrea să îşi ia viaţa, Siri va lista o serie de poduri din apropiere, scrie cotidianul „The Guardian".

Preşedinta asociaţiei „Naral Pro-Choice Foundation America", care se ocupă cu promovarea drepturilor femeilor de a face avort, i-a trimis o scrisoare preşedintelui Apple, Tim Cook, rugându-l să modifice această lipsă a lui Siri. O altă nemulţumire a preşedintei Nancy Keenan este că uneori, atunci când este întrebat despre avort, Siri oferă o listă de clinici numite „crisis pregnancy centers" (Centre de luptă împotriva crizelor sarcinii). Acestea sunt un fel de clinici psihologice care oferă alternative femeilor.

Apple: „Nu este nimic intenţionat"

Refuzul lui Siri de a oferi răspunsuri la aceste întrebări a provocat şi reacţiile oamenilor de televiziune. Un comic din Statele Unite, Stephen Colbert, a spus că „Cum să nu găseşti clinici care fac avorturi în New York? Cred că există una până şi pe Empire State Building. Adevăratul motiv pentru care nu le poate găsi este pentru că nu doreşte".

Reprezentanţii Apple au spus că nu este cazul ca utilizatorii să se îngrijoreze şi să bănuiască o anumită cenzură, ci pur şi simplu să nu uite că Siri este încă în faza Beta, adică în dezvoltare. „Acestea nu sunt greşeli intenţionate. Pur şi simplu sunt erori care apar în momentul când încercăm să-l aducem pe Siri din faza beta în stadiul de produs final", a declarat Natalie Kerris, purtător de cuvând Apple.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite