Scriitorul Adrian Teleşpan:„ Nu sunt un mare fan al bisericii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Teleşpan, în studioul Adevărul FOTO: David Muntean
Adrian Teleşpan, în studioul Adevărul FOTO: David Muntean

Vineri, la Adevărul Live, am aruncat o privire asupra lansărilor de carte de la Gaudeamus. Adrian Teleşpan a venit în studio să vorbim despre cartea sa, „Cimitirul”, ce se lansează oficial sâmbătă la ora 16.00, la Romexpo. Dacă vreţi să paticipaţi la lansare, autorul vă roagă să vă îmbrăcaţi în negru.

Cele mai importante declaraţii:

Cum te-ai apucat să scrii?

„Toată lumea mi-a spus că scriu bine. N-am plănuit să scriu ceva. Pur şi simplu, la un moment dat, pe la mijlocul lui ianuarie, i-am scris un e-mail unei prietene, în care îi povesteam ce mi se întâmplase şi mi-a zis că e un început bun de carte. La două luni după această întâmplare, m-am apucat s-o scriu“, povesteşte Andrian Teleşpan.

„Prima jumătate a fost scrisă organic. Habar nu aveam unde o să ducă lucrarea, iar pe la jumătate am avut un blocaj şi-am hotărât să urmez un plan. Surprinzător, prima jumătate a cărţii îmi place mai mult decât cealaltă jumătate. Eu nu îi înţeleg pe scritorii care scriu când sunt angoasaţi. Mie îmi place să fiu relaxat atunci când creez ceva“, completează Teleşpan.

 „Când crezi că ai toate răspunsurile, viaţa schimbă toate întrebările“ spune Bob Marley, afirmaţie care se regăseşte şi în cartea ta. Cum comentezi acest citat?

„Am avut câteva momente în viaţă când mi-am dat seama că lucrurile pe care mă concentram atunci nu duceau nicăieri. Am avut momente în care realizam că nu sunt suficient de sincer în momentul în care scriam. Când am avut în cap să scriu, m-am gândit să relatez ceva despre lucrurile la care pricep. Şi eu mă pricep cel mai bine la mine. Sunt destul de superficial ca om, iar această carte m-a ajutat să mă înţeleg“, mărturiseşte fostul jurnalist. „Am scris o carte despre homosexuali. Eu sunt împăcat cu mine. Am avut şi cititori homosexuali, dar şi heterosexuali. E o carte pentru toată lumea“, susţine el.

Dumnezeu există acolo unde îl punem noi, ai scris tu

„Nu sunt un mare fan al bisericii. Nu cred că, dacă vreau să mă rog, trebuie să mă duc la biserică. Cred că noi suntem o parte din Dumnezeu, trebuie să ne rugăm mai întâi la noi,  şi apoi la o entitate superioară care să ne ajute să câştigăm la loto, aşa cum voia şi protagonistul lucrării mele. Mi-a rămas din familie chestia că banii sunt extrem de importanţi. Vreo 20 de ani mi-am dorit să câştig la loto, chiar şi alocaţiile le cheltuiam pe bilete la loto“, îşi aminteşte Adrian.

„Nu văd necesitatea bisericii în relaţia cu Dumnezeu. Cred că dacă vreau să mă rog acum, în timp ce tu îmi pui întrebări, pot să fac o rugăciune.  Este nevoie de Dumnezeu, dar trebuie să-l ţinem sub control“, adaugă el.

De la „Cimitirul” lui Adrian Teleşpan la Gala de modă Avanpremiere 

De ce te-ai mutat la Londra?

„Pentru că nu-mi plăcea ce făceam aici. Am dat la jurnalism şi am trăit cu compromisul ăsta vreo 12 ani. Să fii producător de televiziune te consumă de energie. Am avut noroc pentru că a apărut cineva care m-a ajutat să mă mut la Londra. Îmi place civilizaţia de acolo. Îmi place când mă duc la magazin să spun «mulţumesc», iar vânzătoarea să-mi spună «cu plăcere». Marele neajuns pentru românii plecaţi în afară este că nu poţi să-ţi faci prieteni, adică nu rezonezi cu oamenii de acolo“, povesteşte tânărul scriitor.

Ce paşi ai urmat după ce ai terminat de scris „Cimitirul“?  

„În aroganţa mea, m-am gândit că n-am nevoie de editor. N-am spus nimănui că am scris-o până când n-am terminat-o. I-am dat cartea unei prietene şi mi-a trimis-o roşie. Am sunat-o şi am stat vreo patru ore în telefon. Iniţial, apropiaţii au fost şocaţi că am scris o carte, după aia mi-au spus că le place“, susţine Adrian.

În cea de-a doua parte a emisiunii, telespectatorii au putut urmări şi imaginile suprinse la gala Avanpremire, evenimentul multi-brand de fashion al toamnei, ce a adunat tineri designeri consacraţi - sau la început de drum - într-o perspectivă unică asupra sezonului primăvară-vară 2014.

Citeşte şi:

FOTO Moda românească la gala „Avanpremiere“. Avem cu cine, dar n-avem cu ce

FOTO Colecţie-protest la gala de modă Avanpremiere

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite