FOTO Moda românească la gala „Avanpremiere“. Avem cu cine, dar n-avem cu ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre ţinutele propuse de Alex Tunsu. FOTO Mircea Netea
Una dintre ţinutele propuse de Alex Tunsu. FOTO Mircea Netea

„Avem individualitate, avem designeri, dar nu avem o piaţă de desfacere şi oameni care să investească în domeniul modei“, este concluzia criticului de modă Alin Gălăţescu la finalul celei de-a 12-a ediţii a galei „Avanpremiere“, eveniment care a avut loc joi seară.

Inovaţia şi excentricul „au injectat“ publicul şi au demonstrat că designerii autohtoni se luptă, cot la cot, pentru a consolida industria modei din România. Îmbrăcate în rochii lungi, transparente sau în ţinute punk, combinate cu cizme de piele, pasionatele de modă din Capitală, şi nu numai, şi-au dat întâlnire joi, la serele BellaAgio Casa, pentru  a lua  parte la cea de-a douăsprezecea ediţie a galei Avanpremiere. Printre vedetele autohtone prezente la eveniment s-au numărat Andreea Bălan, interpreta Lora şi Alina Eremia, membră a formaţiei Lala Band.

Nerăbdare înainte de show

Pe holuri clădirii agitaţia s-a instalat încă de la ora 19.30, deşi prezentarea propriu-zisă a fost anunţată pentru ora 20.00. Două manechine îşi aranjau părul în baia de la subsol, în timp ce o parte dintre invitaţi gustau prăjiturile cu fistic sau „se scăldau“ în baia de bliţuri. La ora 21.00, după ce organizatorii au permis accesul în sală, bloggeriţele şi fashionistele au împânzit locul în speranţa că vor ocupa un loc bun pentru a admira în voie piesele expuse.

Show-ul a debutat cu colecţia „Lights“ stilizată de Iris Şerban, un designer familiarizat deja cu universul „Avanpremiere“ creat de criticul de modă Alin Gălăţescu. Şi de această dată, tânăra a mizat pe feminitate, dar a schimbat dozajele. Colecţia monocromă, deopotrivă rafinată şi gotică, a smuls aplauzele publicului fascinat de croielile drepte accesorizate metalic şi rochiile negre creponate.

Rochia stilizată de Iris Şerban. FOTO Mircea Netea

iris serban avanpremiere

A urmatat colecţia „Jangala“ semnată de M12,  adică o echipă aflată la debut, formată din două tinere din Timişoara. Designerele au optat, sezonul acesta, pentru stilul militar, cu pantofi lăcuiţi şi mixuri de culoare.

„Elidyr“, feminitate desprinsă din basme

Cea de-a treia colecţie a aparţinut brandului Anca&Silvia Negulescu şi a adus în prim-plan feminitatea rafinată, desprinsă din basme. „Elidyr“ spune o poveste, în cuprinsul căreia manechinele cu rochii bej şi mănuşi din piele se integrează perfect. Dacă în trecut, cele două designere au mizat pe accentele gotice, de data aceasta naturaleţea a câştigat. Ulterior, pe podiumul de modă au apărut piesele create de Bianca Popp, piese în culori vii, de inspiraţie tribală. Materialele folosite în atelier pentru a da naştere liniei „Better, Bitter, Butter-fly“ au fost, după cum însăşi Bianca explică, foarte tehnice, de criză, dezastru şi război. Tocmai de aceea manechinele au defilat în picioarele goale, având părul lăsat liber. Rebeliune a fost mesajul central. 

image

Foto

iris serban

Colecţia, „Arhi couture“, a cincea din program, a aparţinut unuia dintre cei trei debutanţi, Florina Ivaşcu. Rochiile din mătase transparente, cu inserţii de cristale şi piesele în culori nude au pus în scenă o atmosferă ireală.

A urmat colecţia „Cruize“, prima colecţie de acest fel realizată de Rhea Costa, după cum însăşi Gălăţescu măturiseşte. Andreea Constantin, fondatoarea brandului, s-a diferenţiat de ceilalţi designeri şi a propus publicului accesorii vestimentare colorate, care pot fi purtate zi de zi.

Despre viaţă şi moarte

Poate cea mai mediatizată linie vestimentară a fost „First Breath“ semnată de Alex Tunsu, unul dintre tinerele talente ce şi-au făcut debutul joi seară. Tânărul ne-a explicat că piesele sale, din punct de vedere cromatic, urmăresc ciclul vieţii, de la momentul naşterii până la momentul în care murim. Student la Facultatea de Design Vestimentar la Universitatea din Bucureşti, Alex Tunsu spune că a plecat de la ideea de dezvoltare a omului şi prin colecţia sa urmăreşte „modul în care fiecare strat de piele se modifică şi influenţează aspectul exterior al omului“. Întrebat dacă a avut vreun preferat printre cei zece participanţi, Alex a indicat colecţia M12.  „În backstage chiar am probat câteva piese de-ale lor. Avem gusturi similare“, a mărturisit tânărul. Chiar dacă Alex se numără printre designerii aflaţi la început de drum,  a primit deja oferte pentru colecţia sa. 

Una dintre piesele colecţiei „Black Ice“. FOTO Mircea Netea

colecti a black ice stilizata de simona semen

A urmat colecţia „Emotional Intelligence“  stilizată de Female şi colecţia „Black Ice“ semnată de Simona  Semen, penultima din prezentare. Natalia Vasiliev a închis gala Avanpremiere cu colecţia „Guell Sunset“ insipirată de oraşul Barcelona.

Magazin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite