Profesorul de pictură al vedetelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fetele de la Amadeus, actorul Adrian Nartea, Bianca Ioniţă şi Catinca Roman iau lecţii de pictură de la sibianul Bogdan Mihai Radu. Banii obţinuţi din vânzarea tablourilor semnate de vedete sunt donaţi pentru copiii neajutoraţi din toată ţara.

Bogdan Mihai Radu, unul dintre cei mai cunoscuţi pictori din România, a demarat de curând un proiect unic. Le predă gratuit lecţii de pictură vedetelor de la Bucureşti, expune tablourile create de ele şi, cu banii astfel câştigaţi, îi ajută pe copiii bolnavi din toată ţara.

Prin faţa şevaletului colorat al lui Bogdan au trecut, până acum, persoane cunoscute precum Catinca Roman, actorul din telenovele Adi Nartea, fetele de la trupa Amadeus sau prezentatoarea ştirilor Kanal D, Bianca Ioniţă. Şi lista nu se opreşte aici.

 „Am ajuns să aştept cu nerăbdare lecţiile de pictură cu Bogdan. Îmi fac o foarte mare plăcere. Eu am terminat Liceul «Tonitza» din Bucureşti şi am studiat doi ani la Facultatea de Artă. Lecţiile cu Bogdan m-au făcut să-mi amintesc de lucrurile învăţate la şcoală", a declarat Catinca Roman.

Ideea proiectului i-a venit anul trecut, după ce a trecut printr-o boală foarte grea, care l-a ţinut paralizat la pat luni întregi. Atunci, a fost ajutat de foarte mulţi prieteni care i-au fost alături. Tudor Chirilă, liderul trupei Vama, a susţinut un concert caritabil, iar banii strânşi i-au fost donaţi lui Bogdan pentru medicamente.

Şi actorul Adrian Nartea (din serialul „La Bloc") i-a fost alături lui Bogdan. Petrecând mult timp împreună, Adrian l-a rugat pe Bogdan Mihai Radu să-l înveţe să picteze. În timpul primei lecţii de pictură le-a venit ideea să transforme ceea ce făceau într-un proiect pentru copii.

„Adi Nartea m‑a ajutat foarte mult cât am fost în spital. Într-o zi, în timp ce-l învăţam să picteze, ne-a venit ideea: ce-ar fi să strângem mai multe personalităţi şi cu banii obţinuţi din tablouri să ajutăm nişte copii. Aşa a început totul", explică Bogdan Mihai Radu.

Până acum s-au strâns 20 de tablouri care poartă semnături celebre. La vară, Bogdan vrea să le expună, iar cu banii obţinuţi din vânzare să-i sprijine pe copiii bolnavi.

Paralizat de o boală rară

La sfârşitul lunii iulie a anului trecut, Bogdan Mihai Radu a avut parte de şocul vieţii lui. Mai întâi s-a trezit cu o infecţie în zona ombilicală. În urma consultului şi a testelor de sânge, doctorii i-au prescris un tratament puternic cu antibiotice, calmante şi vitamine, în urma caruia starea lui s-a ameliorat.

„Atunci am avut, însă, diferite simptome precum amorţeli la membre, agitaţie, ameţeli şi stări de vomă", povesteşte pictorul. La 21 august 2010 a ajuns la Spitalul Universitar Bucureşti, unde i s-a pus diagnosticul de Sindromul Guillain-Barre, o boală rară care afectează nervii şi rădăcinile nervoase.

A avut nevoie de bani ca să continue tratamentul, iar artiştii şi colegii de breaslă au început o campanie de colectare de fonduri. „Nu am putut să abandonez pictura. Aceasta era şi este refugiul meu", a mărturisit artistul, de pe patul spitalului.

A falsificat tablourile bunicilor

Bogdan Mihai Radu s-a născut la 2 martie 1979, la Sibiu, iar copilăria şi şcoala generală şi le-a petrecut în oraşul Tălmaciu. Spune că încă de mic s-a îndrăgostit de pictură, iar punctul culminant a fost la opt ani, când a văzut un documentar, al cărui subiect era reprezentat de câteva personaje care furau din muzee sau colecţii private.

„Sub pretextul că am nevoie de tablouri la şcoală, am împrumutat tablourile bunicii şi apoi ale tuturor rudelor, le-am reprodus şi am pus copiile în ramă. Apoi le-am returnat acestora fără ca vreunul dintre ei să-şi dea seama", povesteşte pictorul.  A urmat Liceul CFR din Sibiu, iar apoi a făcut Colegiul „Friedrich Müller", cu profilul pedagog de recuperare. Aici s-a specializat în arterapie, lucrând ca voluntar în diferite centre de copii cu dizabilităţi.

"Bogdan mă sprijină foarte mult şi îmi explică cu răbdare, chiar mă gândesc serios să acord mai mult timp artei."
Catinca Roman
designer

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite