Prietenii de sex opus, mit sau realitate?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile vin de pe Venus şi bărbaţii de pe Marte, dar pot să fie prieteni fără ca relaţia lor să se transforme într-una romantică? Studiile spun că nu, dar există şi mulţi adepţi ai prieteniilor platonice.

Nu-ţi alegi familia, dar poţi să-ţi alegi prietenii, este o sintagmă după care se ghidează mulţi atunci când stabilesc relaţii. Despre prietenii de durată între fete devenite femei şi băieţi-bărbaţi poate vorbi oricine, însă există relaţii platonice între femei şi bărbaţi?

Un studiu recent, publicat de presa britanică, arată că acest lucru nu este posibil, în ciuda argumentelor care susţin contrariul. Astfel, în aproape toate cazurile, există o atracţie sexuală între prieteni de sex opus, iar acest lucru creează un disconfort partenerului de cuplu.

Cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin (SUA) au mai observat că, de cele mai multe ori, în cazurile de prietenie între sexe bărbaţii sunt cei care nutresc şi îşi exprimă atracţiile faţă de prietenele lor femei.

„De asemenea, cercetarea a arătat că masculii supraestimează sentimentele pe care le nutresc acestea faţă de ei. Explicaţia pentru acest lucru stă în faptul că relaţiile platonice între sexe sunt un concept relativ nou în evoluţia umană, iar bărbaţii sunt controlaţi de instinctul de perpetuare a speciei. Ei au evoluat genetic astfel încât să fie mai oportunişti din punct de vedere sexual", a precizat April Bleske-Rechek, profesor de psihologie şi autor al studiului.

Totodată, studiul a mai arătat că, în cazul în care apare tensiunea de orice fel între prietenii de sex opus, cei doi consideră că acest lucru le va afecta relaţia de cuplu. Prin urmare, cu cât sunt mai atraşi de prietenul de sex opus, cu atât scade satisfacţia în raport cu partenerul.

„Uneori se acceptă şi se vorbeşte despre sentimente, alteori nu. Dar sentimentele există", asigură Sharon M. Rivkin, psiholog american specializat în terapie de cuplu.

Situaţie ideală, dar extrem de rară

Dan Nicolae (31 de ani) şi Alexa Oprea (30 de ani) sunt prieteni din liceu. S-au cunoscut în clasa a IX-a şi acum, după 15 ani, sunt încă prieteni. De-a lungul timpului şi-auschimbat în nenumărate rânduri partenerul de cuplu, însă au rămas în continuare apropiaţi.Cei doi susţin că relaţia lor este dovada vie că poate exista o prietenie platonică între sexe opuse.

„Mereu m-am bazat pe el şi i-am cerut sfaturi chiar în ceea ce priveşte relaţiile mele. Am avut încredere în el mereu şi m-a ajutat să trec peste momente grele: schimbarea jobului, o logodnă sfârşită prost, decesul unei prietene sunt doar câteva dintre ele. De multe ori mergeam la el în loc să merg la iubitul meu pentru sprijin", explică Alexa.

Pe de altă parte, bărbatul susţine că tânăra l-a încurajat să fie mai încrezător în relaţii şi să ia decizii importante în privinţa viitorului său. „Nu plecam niciodată la o primă întâlnire fără să îmi verifice Alexa ţinuta şi întotdeauna am ţinut cont de părerea ei atunci când m-am implicat într-o relaţie. Cel mai important moment al relaţiei noastre, din punctul meu de vedere, a fost când am primit un job în Franţa. M-a ajutat să mă decid să accept postul şi nu am regretat nicio clipă", spun Dan.

Cei doi recunosc că a fost un moment în care prietenii comuni i-au crezut un cuplu. „Mereu îmi spuneau prietenele mele că ne potrivim perfect şi că am face un cuplu exemplar. O vreme chiar am simţit presiuni din partea lor să încercăm să ducem relaţia noastră la un alt nivel, unul romantic. Şi am cedat. Am ieşit într-o seară şi, după multe beri, ne-am sărutat. Evident, a fost straniu şi ne-a bufnit râsul", mai spune tânăra.

Din fericire, prietenia lor nu s-a sfârşit aici. „Fiind atât de obişnuiţi să discutăm totul, nu ne-a fost greu să trecem amuzaţi chiar peste moment. Nici măcar nu ne-am simţit penibil. Mă bucur că am sărutat-o, altfel probabil m-aş fi tot gândit cum ar fi dacă... Au trecut vreo patru ani de atunci şi noi suntem încă prieteni", explică Dan.

„Prietenia e combinată cu atracţia erotică"

Nu toată lumea se poate lăuda însă cu o experienţă la fel de fericită. Carmen Marin (35 de ani), din Bucureşti, îşi aminteşte cu nostalgie de prietenul ei din copilărie.

„Îl ştiu pe Mihai de când eram de-o şchioapă. Mereu eram împreună, la joacă, la şcoală, apoi la facultate. Mergeam în oraş, la mare, toţi ne ştiau de prieteni. La nunta unei prietene comune, mi-a mărturisit însă că i-ar plăcea să-i fiu mireasă la un moment dat. Am crezut că glumeşte, dar când a insistat i-am spus că eu vreau să mă mărit cu iubitul meu de atunci şi soţul meu de acum. Ne-am mai văzut de vreo două ori, după care pur şi simplu a dispărut. Nu a mai răspuns la telefoane, niciun prieten comun nu a mai ştiut nimic de el, nici măcar pe Facebook nu-l găsesc. Aşa mi-am pierdut cel mai bun prieten", îşi încheie istorisirea Carmen.

Psihologii români consideră că prietenia perfectă între sexe opuse este extrem de rară deoarece mereu există o atracţie. Situaţia ideală este atunci când cei aceasta este una pur intelectuală, însă cel mai adesea, unul dintre cei doi este exploatatorul celui care se simte atras. „Poate exista o anume chimie în care să nu existe atracţie în cazul în care unul dintre cei doi nu cuplează şi doar unul este atras. Atunci celălalt devine exploatatorul", explică psihologul Bogdan Lucaciu.

Acesta mai spune că relaţia ideală de prietenie între sexe opuse apare după ce două astfel de persoane au avut o legătură romantică, sfârşită frumos. „Prietenia se leagă de la un nivel mai mare de încredere deoarece cei doi s-au cunoscut intim, se cunosc mai bine. Atenţie, însă!

Atracţia spre prietenie este combinată cu una erotică, de altfel acesta este şi motivul pentru care astfel de relaţii produc în căsnicii sau în cupluri gelozii îngrozitoare", conchide specialistul.

"Atracţia spre prietenie este combinată cu una erotică, de altfel acesta este şi motivul pentru care astfel de relaţii produc în căsnicii sau în cupluri gelozii îngrozitoare."

Bogdan Lucaciu psiholog

Cum să ai o relaţie perfectă

1. Stabileşte limite. În orice relaţie de prietenie între sexe opuse, comunicarea este cheia. Presupunerile pot duce la ruperea relaţiei, la neînţelegeri, aşa că este ideal să fie foarte clar de la început că sunteţi doar prieteni.

2. Include-ţi iubitul/iubita în relaţia de prietenie. Ar trebui să încerci să le împrieteneşti pe persoanele semnificative din viaţa ta. În acest fel, partenerul nu va fi la fel de gelos ca în cazul în care nu ţi-ar cunoaşte prea bine prietenul cel mai bun.

3. Redu tensiunea sexuală. Nu exagera cu gesturile de afecţiune care presupun să-ţi atingi prietenul de sex opus, chiar dacă ţi se pare ceva natural. Hormonii ne pot juca feste de multe ori, chiar dacă, teoretic, nu există atracţie sexuală faţă de reprezentantul respectiv al sexului opus. 

4. Evită situaţiile ambigue. Nu da motive celor din jur să creadă că sunteţi mai mult decât prieteni. De exemplu, nu-ţi lua prietenul cel mai bun la o întâlnire unde restul lumii vine cu partenerul. Dacă mergi la film sau la un restaurant pretenţios, mai invită un prieten de acelaşi sex pentru a evita aluziile despre o relaţie romantică.

5. Redu contactul sau rupe prietenia dacă graniţele devin neclare. Dacă prietenul de sex opus devine atras de tine mai mult decât ar fi normal, iar tu nu-ţi doreşti ca relaţia să evolueze într-una romantică, fii cât se poate de clar. Păstrează o limită în conversaţii, iar întâlnirile să fie scurte.

Intră în comunitatea Adevărul Life de pe Facebook. CLICK AICI

Banner Adevărul Life
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite