Oamenii cu imaginaţie, campioni la trişat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele cu imaginaţie bogată găsesc justificări inedite pentru a-şi atinge scopurile
Persoanele cu imaginaţie bogată găsesc justificări inedite pentru a-şi atinge scopurile

Cei care au o imaginaţie bogată sunt predispuşi să trişeze, acasă sau la serviciu, susţin cercetătorii de la Asociaţia Americană de Psihologie.

Motivul: persoanele creative reuşesc mai uşor să găsească explicaţii plauzibile pentru a-şi justifica acţiunile şi comportamentul. Studiul, realizat printre studenţi de la mai multe universităţi din SUA, a arătat că cei cu o imaginaţie bogată au fost tentaţi să trişeze pentru a obţine beneficii financiare, relatează presa internaţională.

IQ-ul, factor neglijabil

„Dilemele etice presupun adesea să se pună în balanţă dorinţa de a-şi vedea de propriul interes şi cea de ­a-şi păstra o imagine pozitivă despre sine", spune Francesca Gino, profesor la Universitatea Harvard. Astfel, participanţii la studiu au primit un test grilă de cultură generală. După ce l-au încheiat, au fost rugaţi să-şi transfere răspunsurile pe o altă foaie de hârtie pe care erau marcate „întâmplător" răspunsurile corecte. Studenţii ştiau că vor fi plătiţi în funcţie de numărul acestora, lucru care pe unii i-a stimulat să trişeze.

„Persoanele care au o imaginaţie bogată îşi construiesc în minte tot felul de justificări pentru faptele lor mai puţin etice. Această capacitate i-a făcut pe studenţi să se simtă îndreptăţiţi să copieze răspunsurile corecte", concluzionează cercetătorii pentru „Jurnalul de Psihologie Socială". Totuşi, specialiştii nu au găsit o legătură între nivelul de inteligenţă şi alterarea normelor etice. Deşi cu un IQ ridicat, studenţii mai puţin creativi nu au fost la fel de tentaţi să trişeze.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite