Motivul pentru care Leonardo da Vinci a lăsat opera Mona Lisa nefinalizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Motivul pentru care Leonardo da Vinci a lăsat opera Mona Lisa nefinalizată
Motivul pentru care Leonardo da Vinci a lăsat opera Mona Lisa nefinalizată

Doi medici italieni susţin că Leonardo da Vinci a lăsat opera Mona Lisa nefinalizată din cauza problemelor de sănătate. După ce au studiat un desen care îl înfăţişează pe marele artist, cei doi spun că au descoperit motivul din spatele acestui mister.

„Leonardo da Vinci a lăsat opera Mona Lisa neterminată pentru că a suferit o leziune gravă la mână“, afirmă doi medici italieni care au studiat misterul din spatele stării de sănătate a pictorului. După ce paralizia parţială provocată de un accident vascular cerebral părea a fi cea mai plauzibilă teorie a ultimilor ani, doi medici italieni sunt de părere că pictorul nu s-a confruntat cu această problemă medicală, afirmaţiile lor bazându-se pe studierea unui portret al lui da Vinci realizat de către un artist lombard, notează telegraph.co.uk.

Lucrarea semnată de Giovan Ambrogio Finio îl surprinde pe bătrânul da Vinci cu braţul drept poziţionat într-un unghi drept, înfăşurat în pliurile hainelor sale, ca în cazul unui braţ pus în ghips.

Dr. Davide Lazzeri, chirurg plastic, şi dr. Carlo Rossi, neurolog, susţin că dacă da Vinci ar fi suferit un accident vascular cerebral, ar fi fost mai probabil ca întregul său pumn să rămână blocat, lucru ce nu reiese din lucrarea artistului lombard. Aceştia subliniază, de asemenea, că nu există dovezi că celebrul pictor a suferit  blocaje ale muşchilor faciali sau probleme neurologice, efecte comune după un accident vascular cerebral. Medicii spun că poziţia mâinii arată mai degrabă o formă de paralizie produsă din cauza vârstei.

Da Vinici desena şi scria cu mâna stângă, fiind stângaci, dar îşi folosea mâna dreaptă pentru a picta.„Acest lucru poate explica de ce a lăsat numeroase tablouri incomplete, inclusiv Mona Lisa, în ultimii cinci ani ai activităţii sale, deşi a continuat să deseneze“, a spus dr. Lazzeri.

Marele artist şi inventator s-a stins la vârsta de 67 de ani pe pământ francez, în castelul Clos Lucé pe care i l-a oferit suveranul francez, un spirit luminat si renascentist. Leonardo da Vinci este un admirabil simbol al Europei prin geniul său universal exprimat în mai multe domenii, de la pictură la sculptură, de la arhitectură la muzică, de la ştiinţă la filozofie.

Gioconda sau Mona Lisa este o pictură celebră a lui Leonardo da Vinci, realizată în anii 1503-1506. Tabloul prezintă o femeie cu expresie gânditoare şi un surâs abia schiţat, pictura fiind considerată cea mai renumită operă din istoria picturii. În prezent tabloul este expus la Muzeul Luvru din Paris.

Leonardo di ser Piero da Vinci, cunoscut ca Leonardo Da Vinci, a trăit între anii 1452 şi 1519, fiind cel mai de seamă reprezentant al Renaşterii italiene. Pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist şi scriitor, Leonardo da Vinci este considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite