Misterul din jurul prăbuşirii satelitului german ROSAT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Satelitul german ROSAT a intrat sâmbătă noapte spre duminică în atmosfera Terrei şi s-a prăbuşit cel mai probabil în zona Oceanului Indian, spun specialiştii.

 Aceştia nu ştiu însă cu exactitate locul în care au ajuns cele aproximativ 30 de bucăţi care s-au desprins din satelit, dar spun că este posibil ca resturile să se fi prăbuşit în zonele Myanmar şi China. Calculele pe care le fac experţii în cazul prăbuşirii unor sateliţi nu duc întotdeauna la aflarea locului unde cad aceste aparate, scrie BBC. Astfel, datele oficiale arată că satelitul german ROSAT, de mărimea unui automobil, a reintrat în atmosfera terestră duminică, între 3.45 şi 4.15, ora României.

Singurele date confirmate, oferite de Agenţia Spaţială Germană, mai arată că, în mod sigur, niciun fragment din aparat nu va ajunge în Europa. Satelitul german ROSAT, scos din funcţiune în 1999, ce cântăreşte aproximativ două tone şi jumătate, a reintrat în atmosfera terestră cu o viteză de circa 28.000 de kilometri pe oră, potrivit celor mai recente date furnizate de Centrul German pentru Aeronautică şi Industria Aerospaţială. Greutatea satelitului s-a diminuat din cauza temperaturii ridicate, astfel încât pe Pământ ar fi ajuns bucăţi ce cântăresc în total doar 1,7 tone. Momentul şi locul intrării satelitului ROSAT în atmosferă nu au putut fi calculate cu precizie decât cu o oră-două înainte de impact.

ROSAT a fost un observator cu raze X dezvoltat, în cadrul unui program comun, de Germania, SUA şi Marea Britanie. Satelitul a fost conceput şi operat de Germania şi a fost lansat de SUA pe 1 iunie 1990. Pentru că ROSAT nu era echipat cu un sistem de propulsie, nu a fost posibilă manevrarea satelitului pentru efectuarea unei prăbuşiri controlate. Luna trecută, un alt satelit, de această dată american, UARS, cântărind 6,3 tone, a căzut pe Pământ, iar resturile desprinse din acesta au ajuns într-o zonă nepopulată din sudul Oceanului Pacific. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite