Mesajul din sticla care a plutit pe mare 101 ani a ajuns la adresă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angela Erdmann nu şi-a cunoscut bunicul. A murit în 1946, cu şase ani înainte ca ea să se nască. Marţi, însă, s-a simţit mai aproape de el ca niciodată, după ce a primit mesajul pe care bunicul ei l-a sigilat într-o sticlă, pe care a aruncat-o în Marea Baltică, acum 101 ani.

Descoperită recent, despre sticla cu un mesaj înăuntru se credea că este cel mai vechi mesaj din lume, trimis astfel. Astăzi poate fi văzut într-un muzeu german, după nepoata acestuia l-a primit marţi. 

„A fost ceva surprinzător”, a spus Erdmann, în vârstă de 62 de ani. „Un om a sunat la uşa mea şi mi-a spus că are o carte poştală de la bunicul meu. Mi-a povestit cum mesajul a fost găsit într-o sticlă care plutea pe mare şi că numele de pe cartea poştală este al bunicului meu”, spune aceasta, potrivit „The Guardian”. 

Cel care a vizitat-o este un cercetător specializat în genealogie, care a reuşit să-i dea de urmă în Berlin, după ce cartea poştală a ajuns la Muzeul Maritim Internaţional, din nordul portului din Hambrug. 

Sticla de bere brună, care a plutit 101 ani pe apă, a fost descoperită de pescarul Konrad Fischer. 

Holger von Neuhoff, curatorul muzeului, a spus că sticla cu mesaj este cea mai veche peste care a dat vreodată. „Există documente care au fost găsite fără sticlă, mai vechi decât aceasta, care pot fi găsite şi în muzeu. Dar sticlă cu document, nu. Aceasta este cea mai veche. Este într-o condiţie foarte bună, având în vedere timpul petrecut pe mare”, a explicat Neuhoff. 

Cercetătorii cred că bunicul lui Erdmann, Richard Platz, a aruncat sticla în mare în timp ce se căţăra pe dealuri, alături de un grup, în 1913. Avea 20 de ani la acea vreme. 

O mare parte a cărţii poştale este ininteligibilă, doar adresa din Berlin putând fi descifrată. Platz a specificat ca mesajul, odată găsit, să fie trimis la adresa scrisă pe carte. 

„În sticlă mai erau şi două timbre poştale din acea vreme, pentru ca cel care urma să găsească sticla să nu cheltuiască niciun ban. Dar nimeni nu s-a gândit că o să dureze 101 ani”, a spus Erdmann. 

image

Nepoata a fost mişcată de sosirea mesajului, cu toate că nu ştia de existenţa lui. 

„Ştiu foarte puţine lucruri despre bunicul meu. A fost un scriitor deschis la minte, care credea în libertate şi preţuia respectul, înainte de toate. A făcut multe pentru cei tineri, iar mai târziu, în viaţă, a călătorit prin lume alături de soţia lui şi cele două fiice. A fost incredibil să primesc mesajul pentru că mi-am dat seama, încă o dată, care-mi sunt rădăcinile”, a spus emoţionată nepoata. 

Precum bunicul său, şi Erdmann este o pasionată a culturii şi a călătoriilor în jurul lumii. „Ce el le-a învăţat pe fiicele lui, mama mea m-a învăţat pe mine, iar eu am transmis băieţilor mei”, a spus ea. 

Cu toate că se bucură de apariţia mesajului, speră ca alţii să nu repete gestul bunicului său şi să arunce sticle cu mesaje în apă. „Astăzi, mările sunt pline de gunoaie şi sticle, aşa că n-ar trebui să mai aruncăm şi noi”, este de părere Erdmann. 

Mesajul şi sticla vor fi expuse în cadrul muzeului din Hamburg până la începutul lunii mai, după care experţii vor încerca să descifreze restul textului. Nu este clar ce se va întâmpla cu sticla, dar nepoata speră să rămână la muzeu. 

Citeşte şi:

Un mesaj aruncat în mare s-a întors la familia celui care l-a scris după 76 de ani

Stil de viață


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri