Mesaje de Sfântul Ştefan. Cine a fost Sfântul Ştefan. Tradiţii, obiceiuri şi urări de Sfântul Ştefan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sfantul stefan

Mesaje şi urări de trimis cu ocazia Sfântului Ştefan. SMS-uri de Sfântul Ştefan. Peste 400.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Ştefan, în fiecare an pe 27 decembrie, ocazie cu care mulţi caută mesaje şi urări de trimis prietenilor poe care îi cheamă Ştefan sau Ştefania. Dar cine a fost Sfântul Ştefan şi ce tradiţii există în această zi?

Cine a fost Sfântul Ştefan 

Sfântul Ştefan-Cel Încununat este prăznuit în fiecare an pe 27 decembrie. Conform Noului Testament, Ştefan se trăgea din Ierusalim şi avea origini iudeice. De asemenea, Sfântul Ştefan este recunoscut că fiind primul martir creştin care a fost condamnat de către autorităţile iudaice.

Sfântul sărbătorit în a treia zi de Crăciun a fost primul care a vestit şi mărturisit credinţa în Hristos. Pentru credinţa lui a fost ucis cu pietre. În timp ce pietrele îl loveau, Ştefan se ruga pentru cei care le aruncau: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta.“ Sacrificiul lui a dat roade imediat. Un tânăr care păzea hainele celor ce aruncau cu pietre a fost tulburat de moartea mucenicului. După întâlnirea cu Hristos pe drumul Damascului, tânărul, pe nume Saul, l-a urmat şi a devenit Apostolul Pavel.

Vezi mai jos mesaje si urări de Sfântul Ştefan

Obiceiuri de Sfântul Ştefan pentru sănătate şi sporul casei

Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor suferinde, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite în această zi. În ziua praznicului, este bine să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care ne pun viaţa în primejdie. În tradiţie se mai spune că pentru sporul casei şi sănătatea rudelor bolnave sau păgubite este bine ca în 27 decembrie să dăruim icoana Sfântului Ştefan sau o candelă nouă, aprinsă. “În semn de iubire, preţuire şi respect pentru Sfântul Ştefan, dar şi ca dovadă de iubire şi înţelegere, este bine să ne împăcăm cu persoanele cu care suntem certaţi”, spun preoţii.

Pâinicile lui Ştefan

În România, în unele locuri din Muntenia gospodinele pregătesc aşa-numitele Pâinici ale lui Ştefan, făcute în forme rotunde, dintr-un aluat foarte asemănător cu cel de cozonac. Se obişnuieşte că aceste pâinici să se ungă cu miere. De asemenea, pâinicile amintesc creştinilor de pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ştefan. Odată ce sunt sfinţite de preot la biserică, painicile se împart  persoanelor tinere, care poartă numele primului mucenic Ştefan, pentru pomenirea sufletelor celor care au murit în împrejurări dramatice.

O icoană sau o candelă aprinsă

Tot în această zi este bine să se dea în dar o icoană a Sfântului Ştefan sau o candelă nouă aprinsă pentru sănătatea rudelor bolnave, dar şi pentru sporul casei. Tot ca un semn al iubirii, preţuirii şi respectului este bine ca în această zi persoanele certate să se împace.

Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite în această zi.

Din anul 560, osemintele sale se află în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura”, din Roma.

Originea numelui „Ştefan”

Numele Ştefan vine de la grecescul Stephanos care înseamnă „coroana”, „ghirlanda” sau „cununa” cu care erau încununaţi învingătorii. Numele Sfântului Arhidiacon Ştefan este purtat de peste 400.000 de români, dintre care aproximativ 300.000 sunt bărbaţi şi peste 100.000 sunt femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne.

Mesaje de Sfântul Ştefan

Fie ca din această zi sfântă în drumul lin al vieţii să-ţi răsară mereu câte-o rază de soare care să-ţi aducă fericire şi bucurie. Îţi doresc multă sănătate, să ai sufletul mereu curat şi toate dorinţele să ţi se împlinească!”

„La mulţi ani! Sfântul Ştefan să te călăuzească mereu!”

„Să-ţi dea Domnul sănătate, judecată înţeleaptă, viaţă lungă şi împlinirea tuturor dorinţelor!”

Alte mesaje şi urări de Sfântul Ştefan

Îţi urez ca ziua ta să îţi aducă o rază de soare, sa ai inima plină de speranţă, iar în lume să găseşti numai fericire! La multi ani!

 De ziua ce-ţi surâde-n prag/ Şi-i porţi frumosul nume/ Eu îţi doresc tot ce-i mai drag/ Şi mai frumos pe lume! La mulţi ani Ştefane!

Sper că sărbătoarea Sfântului Ştefan să fie semnalul unui nou început, să ai parte de un drum presărat cu bucurii, împliniri, sănătate, fericire şi succes!

Mai multe mesaje de Sfântul Ştefan

„Nu doar ziua de astăzi să te găsească cu zâmbetul pe buze, ci să ai motive de bucurie toată viaţa. Să trăieşti cu numele şi să ai parte doar de bucurii! La mulţi ani!”

„Dumnezeu să îţi dea tot ce îţi lipseşte şi tot ce îţi doreşti mai mult, să ai puterea să zâmbeşti chiar şi atunci când viaţa e grea şi să ai multă sănătate. La mulţi ani!”

„Lasă în urmă tot ce a fost rău şi priveşte cu încredere spre viitor. La mulţi ani şi tot ce îţi doreşti!”

„De ziua ta de nume îţi doresc să te bucuri alături de cei dragi, să ai parte de fericire şi dorinţe împlinite. La mulţi ani, Ştefan/Ştefania!”

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite