Ziua Recunoștinței 2022. Ce tradiții puțin știute au americanii de Thanksgiving

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curcanul joacă un rol central în celebrarea Zilei Recunoștinței, iar din această cauză sărbătoarea mai e cunoscută și drept “Ziua Curcanului”. O tradiție a mesei de Ziua Recunoștinței este rugăciunea spusă la început.

Curcanul, nelipsit de pe masă la Ziua Recunoștinței FOTO Shutterstock
Curcanul, nelipsit de pe masă la Ziua Recunoștinței FOTO Shutterstock

Fiecare dintre persoanele prezente la masă îi mulțumește lui Dumnezeu, iar pe tot parcursul rugăciunii mesenii se țin de mână. Inițial, gazda era cea care spunea rugaciunea de început, dar în zilele noastre aceasta poate fi zisă atât de către capul familiei, cât și de către oaspetele de onoare.

Tradițiile americane de Ziua Recunoștinței

În America de Nord, mâncărurile servite în această zi sunt curcanul, jambonul, piureul de cartofi, cartofii dulci, porumbul și plăcinta de dovleac. O altă tradiţie americană este grațierea unui curcan, de către preşedintele Statelor Unite ale Americii.

Sărbătorită în ultima zi de joi din luna noiembrie, Ziua Recunoştinţei este pentru americani o sărbătoare la fel de importantă precum Crăciunul. Toată familia se adună acasă, într-un weekend lung, iar masa este cu adevărat specială. Centrul atenţiei este, evident, un curcan uriaş şi bine rumenit în cuptor.

Un obicei al Zilei Recunoștinței au devenit și paradele, iar mai nou, deschiderea sezonului cumpărăturilor de Crăciun. A doua zi după Ziua Recunoștinței, denumită „Black Friday” (sau așa-zisa Vinere Neagră), este, prin tradiție, o zi în care comercianții oferă reduceri mari de prețuri. Nu este ceva neobișnuit să se formeze cozi la complexele comerciale prima oră a dimineții. De aceea, sunt voci care spun că Ziua Recunoștinței nu mai are însemnătatea dată de pelerini în secolul al XVII-lea.

În 2019, Papa Francisc a comentat, pe fundalul unuia dintre cele mai aglomerate weekend-uri de cumpărături din acel an, asupra dorinţei exacerbate de consum de după Ziua Recunoștinței și până la Crăciun, descriind consumerismul drept un ”virus care atacă credinţa la rădăcini”.

Care este semnificației Zilei Recunoștinței

Primii coloniști protestanți sosiți în Lumea Nouă, la colonia englezească Plymouth (azi Massachusetts), au marcat pentru prima dată această sărbătoare, în anul 1621 d.H., în semn de recunoștință față de recolta miraculoasă obținută în condiții climaterice dure.

În 3 octombrie, anul 1789, președintele american George Washington declara această Zi a Recunoștinței drept sărbătoare națională. În 1863, tot în 3 octombrie, președintele Abraham Lincoln, proclamă această zi sărbătoare federală oficială pentru “Recunoștință și rugăciune către Tatăl nostru binefăcător, care sălășluiește în Ceruri” , în a patra zi de joi din noiembrie.

Decretul președintelui Abraham Lincoln a fost urmat în 1941, de o rezoluție în acest sens a Congresului Statelor Unite ale Americii. Ziua Recunoștinței este sărbătorită și în Canada, dar în altă zi, respectiv în a doua zi de luni din octombrie.

Curiozități despre Thanksgiving

De ce se mănâncă în această zi curcan? Nimeni nu știe cu siguranță. Există multe teorii despre modul în care curcanul a devenit masa predominantă de Ziua Recunoștinței, inclusiv faptul că această păsăre se putea găsi ușor și este suficient de mare încât să hrănească o familie.

Decorațiunile mesei de Ziua Recunoştinţei sunt tradiţionale, fiind alcătuite din ghirlande viu colorate cu roadele pământului, inele de porumb, mere, portocale, alune, frunze uscate precum şi struguri pârguiţi, toate simbolizând o bogată toamnă.

Deşi este p sărbătoare tipic americană, majoritatea alimentelor care se consumă la masă cu această ocazie provin din culturile prehispanice. Potrivit Federaţiei naţionale a crescătorilor de curcani, peste 85 % dintre americani consumă în total 45 de milioane de curcani la sărbătoarea de Thanksgiving, dar puţini ştiu că această pasăre a fost domesticită pe teritoriul mexican.

De asemenea, porumbul şi dovleacul, care fac parte din meniul acestui festin – ce marchează momentul în care indigenii şi coloniştii europeni şi-au depăşit divergenţele printr-un banchet – îşi datorează prezenţa pe masă cunoştinţelor de botanică ale locuitorilor din America de Nord. Trebuie amintit că şi cartoful, garnitura indispensabilă cu care se serveşte curcanul, îşi are originea în America de Sud.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite