Stilul Prince, la feminin: 15 colecţii in memoriam, realizate de creatori de modă români FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

15 designeri români si-au etalat talentul în crearea unor ţinute inspirate de regretatul muzician Prince, în cadrul celei de-a XVI-a ediţii a „Soirées de la Mode‟, eveniment iniţiat de criticul de modă Alin Gălăţescu. Prezentările desfăşurate la hotel Athénée Palace Hilton din Bucureşti, la începutul săptămânii trecute, au redat stilul vestimentar al artistului, de la costumele cu gulere inalte şi manşete cu volane, până la salopetele mulate.

Pantofi de scenă cu toc, pantaloni şi salopete mulate, acoperite cu paiete colorate, accesorii şi coafuri extravagante, apariţiile interpretului american Prince au rămas  în istoria modei, aşa cum muzica sa este nemuritoare. Artistul care s-a stins din viaţă anul acesta, în luna aprilie, la vârsta de 57 de ani, a inspirat colecţiile a 15 designeri români, la invitaţia cunoscutului critic de modă Alin Gălăţescu, ca parte a deja tradiţionalului eveniment „Soirées de la Mode‟.

Fiecare creator de modă a realizat câte patru piese vestimentare, încercând să surprindă şi să adapteze personalitatea interpretului în colecţiile dedicate reprezentantelor sexului frumos. Partea oarecum efeminată a vestimentaţiei lui Prince şi senzualitatea care l-a caracterizat, hiturile sale inconfundabile, printre care „Purple Rain‟, „Cream‟ sau „The Most Beautiful Girl in The World‟, au fost  materie primă pentru reinterpretarea unor piese vestimentare reprezentative pentru cântăreţ.

Aleha Toncea, Andreea Micle, Andreea Popescu pentru Zenya Atelier, Alexandra Calafeteanu, Trends by Adina Buzatu, Roxana Blagu, Borodi Ştefania Veronica, Lia Aram, Don Arthur pentru Marie Ollie, Mimi Chipailă, Norina Stoica, Studio Cabal, Silvia Şerban, Simona Semen şi Iza Van Dee au fost designerii care au acceptat provocarea lansată de Alin Gălăţescu.

Melanj între disco, funk şi futurism

Criticul de modă îl consideră un simbol pe spectaculosul Prince, „nu numai ca mare muzician de geniu, dar şi pentru că stilistica lui a mers pe nişte terenuri de explorare extraordinare‟. 

A dus mai departe disco-ul, mixându-l cu funk şi cu o zonă de modernitate pe alocuri futuristă. Nu a mai făcut-o nimeni până la el şi nici după el. A combinat anii ’80 cu un futurism din anii 2000, şi cu un funk atemporal, ceea ce reprezintă foarte multe perioade în design. În cazul lui, diferenţa între scenă şi viaţa de zi cu zi era foarte mică. Era un personaj, punct, a subliniat acesta.

După cum ne-a mărturisit, Gălăţescu şi-a sfătuit designerii cu care lucrează în mod obişnuit să extindă colecţiile in memoriam Prince şi să le transforme în colecţii capsulă, formate din opt, chiar douăsprezece ansambluri. „Astfel, ar putea să treacă la un demers mai complex, cum este o campanie, la o şedinţă foto specifică pentru ele, ţinând cont că explorarea designerilor a fost una foarte artistică‟, a adăugat acesta.

Perioada anilor ’80, la care s-au raportat extrem de mulţi designeri internaţionali inclusiv pentru moda sezonului următor, de primăvară-vară 2017, a fost un element de bază şi pentru colecţiile creatorilor autohtoni.

image

FOTO Creaţie Andreea Micle

Umerii bufanţi şi hainele imprimate cu chipul lui Prince, dar şi coafurile înalte, au fost preferate de creatoarea Aleha Toncea, pentru ca Andreea Micle să aibă o abordare mai clasică, elegantă, cu pantaloni largi şi salopete din organza, cămăşi din mătase încheiate cu funde ample, sacouri largi, cu revere late, şi pantaloni despicaţi frontal.

Andreea Popescu a pus în scenă pentru Zenya Atelier ţinute în nuanţe de alb metalizat, printre care s-a remarcat o salopetă cu glugă, bluza fiind realizată din material transparent, o aducere aminte a ţinutelor extrem de sexy pe care le purta Prince.

Repere vestimentare

Tânăra creatoare Alexandra Calafeteanu a punctat graţie uneia dintre ţinute, compusă dintr-o cămaşă albă cu buline negre, cu un umăr dezgolit, pantaloni albi, evazaţi, şi o pălărie înaltă, din fetru negru, una dintre apariţiile publice memorabile ale artistului, din 18 octombrie 1988, în Philadelphia, la puţin timp după ce a lansat albumul „Lovesexy”.

image

FOTO Ţinută Alexandra Calafeteanu

Colecţia Trends by Adina Buzatu a pus accentul în mod special pe spectacol, iar sacourile de un albastru electric, intens, au fost îmbrăcate de modele-surpriză, în pielea cântăreţei Nico (foto jos), un Prince aparte, a actriţelor Crina Matei şi Cristina Cioran, dar şi a actorului Vasile Calofir.

nico facebook

Nico l-a întruchipat pe artistul Prince, imbracata intr-o tinuta Trends by Adina Buzatu FOTO Facebook/The Storyalist/Social Agenda 

Roxana Blagu a mizat pe ţinutele strălucitoare, cu gulere înalte, umeri evidenţiaţi şi pantaloni mulaţi, transparenţi şi brodaţi, pentru ca Borodi Ştefania Veronica să reinventeze stilul Prince pentru a se potrivi tinerelor active şi moderne din ziua de azi. 

Rochiile până la genunchi, imprimate cu figura lui Prince, în combinaţii de negru şi mov intens, au dus cu gândul la stilul artistului din 1992, când ţinutele sale erau preponderent aurii cu modele complexe, purpurii. 

image

FOTO Creaţie Roxana Blagu 

Nuanţa purpurie, marcă a lui Prince, a fost prezentă şi în colecţia semanată Don Arthur, pentru brandul Marie Ollie, iar Lia Aram a folosit piese ca pantalonii cu talie înaltă şi cămăşile elegante, negre, cu mâneci ample, accesorizate cu eşarfe, pentru a-l evoca pe regretatul interpret.

La Mimi Chipailă, creaţiile au fost caracterizate de eleganţa oferită de combinaţiile dintre voalul transparent şi corsetele care au subliniat talia manechinelor, alături de aplicaţiile de dantelă negră. Colecţia Norina Stoica a fost una senzuală, cu accente futuriste, graţie croielilor îndrăzneţe, moderne, cu decupaje, dar şi urmare a utilizării unor materiale ca vinilinul si pielea de culoare neagra sau roşie. 

image

FOTO Creaţie Norina Stoica

Studio Cabal a avut o interpretare casual-elegantă, ţinutele în nuanţe de mov, verde şi negru fiind purtate cu încălţăminte comodă, cu talpa joasă. Pentru designerul Silvia Şerban, perioada de referinţă a fost anul 1979, când interpretul a pozat cu bustul gol şi cu o coafură voluminoasă, afro, pe coperta albumului  „Prince‟, dar şi vestele pe care acesta le îmbrăca direct pe piele sau cu cămăşi, alături de pantalonii evazaţi, amintind de perioada disco. 

Printre cele patru ţinute s-a  regăsit şi accesoriul purtat de artist în 1993, când a apărut într-un concert, la New York, cu o caschetă de poliţist şi cu faţa acoperită de o perdea de lanţuri, cântând la un microfon în formă de pistol.

image

FOTO Ţinută Silvia Şerban 

Salopetele marca Prince

În ceea ce o priveşte pe creatoarea de modă Simona Semen, realizarea colecţiei a fost o plăcere şi un prilej pentru a-şi reconfirma cât îl admiră pe artistul american.

Prince este o sursă inepuizabilă de inspiraţie, pentru că a fost un personaj extrem de complex, dar în acelaşi timp foarte asumat. Nu a fost nimic fabricat la el, nu a jucat niciodată un rol. Aşa flamboaiant cum era pe scenă, era în orice moment al vieţii. A fost un geniu şi mi-a placut dintotdeauna. Pentru această colecţie omagiu m-a inspirat exuberanţa şi, în acelaşi timp, simplitatea sa. Dacă ar sta cineva să-i analizeze ţinutele, acestea erau aparent extrem de complexe, dar în sine erau foarte simple, cu tăieturi liniare. Folosea foarte mult salopetele. În prima perioadă a carierei artistice a avut nebunia aceea de costume extravagante, după care, în a doua parte, care m-a şi inspirat, a trecut într-o zonă mai curată stilistic. Continua să poarte salopete, materiale preţioase sau acele deux piece-uri. De exemplu, a apărut la un moment dat într-un costum din paiete, roz somon, cu o tunică mai lungă. Această parte vestimentară mi s-a părut mai sofisticată, a explicat Semen.
foto moda

FOTO Ţinute Simona Semen 

Nu în ultimul rând, pentru designerul Iza Van Dee Prince a însemnat excentricitate înainte de toate.
„Prince a fost un artist complet şi foarte echilibrat, în acelaşi timp. Ştia să-şi managerieze foarte bine cariera, de la imagine până la partea muzicală. Piesa „Cream”, pe care au şi defilat modelele, m-a inspirat în crearea colecţiei. Senzalitatea era clar zona lui de expertiză, dacă pot spune asta. O senzualitate dusă chiar spre sexual, nu era un pudic, în niciun caz. Ţinute extravagante, care pentru un bărbat mi s-a părut că s-au dus destul de mult către o latură foarte feminină. Asta deşi purta sacouri şi cămăşi. Colecţia a venit de la sine. Am ascultat câteva piese, ca să intru în stare, apoi a fost simplu”, a mărturisit creatoarea.

image

FOTO Creaţie Iza Van Dee

Magazin


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri