Parada militară la 10 mai 1943: elevii defilează purtând însemnele svasticii. „Saşii se văd acum stăpânii Braşovului şi câmpiei Bârsei“

0
Publicat:

Istoricul militar Alesandru Duțu ne dezvăluie cum s-a derulat parada de 10 mai în anul 1943 în județul Brașov. România se afla în cel de-al Doilea Război Mondial, fiind aliată de Germania.

Defilare de 10 mai1943 FOTO Willy Prager
Defilare de 10 mai1943 FOTO Willy Prager

10 Mai este data la care era sărbătorită Ziua Naţională a României din 1866 până în 1948, când s-a instaurat regimul comunist în România.  La sărbătoarea din anul 1943, când România era angajată în cel de-al Doilea Război Mondial, pe străzi au defilat elevi care purtau simbolul hitlerist.

În anul 1943, la Braşov, locotenent-colonelul Vasile Scârneci era dezamăgit de modul în care s-a desfăşurat tradiţionala paradă militară: „Tribunele sunt ticsite. Defilează în capul coloanei unităţile germane, în căştile lor de oţel solid, cu fanfare compuse mai mult din piculine şi flauturi (după moda lui Friedrich cel Mare şi a lui tătâne-su). Bineînţeles, toba nu lipseşte. Nemţii merg în cadenţă foarte vie, cu vârful bocancilor până la nas“.

Regele Mihai și mareșalul Ion Antonescu la parada de 10 mai 1943 FOTO Willy Prager
Regele Mihai și mareșalul Ion Antonescu la parada de 10 mai 1943 FOTO Willy Prager

„Tricolorul nostru se arată destul de rar“

Mai departe, continua el, „În tribune, săsoaicele şi saşii sunt în delir şi strigă pe nume din coloana care defilează ţanţoş, sălbatic: «Lothar, Wolfgang, Fritz etc. Heil! Heil»... Recruţii noştri instruiţi la partea sedentară sunt mai calmi, mai domoli, dar mai eleganţi... Trec apoi coloanele Grupului Etnic German, în cizme şi ţoale negre, cu caschete curioase... Urmează liceele de fete şi băieţi, cu multe, multe steaguri roşu- albastru şi svastică.

Tricolorul nostru drag se arată destul de rar, mai cu seamă pe edificiile publice, şi pare profund insultat la el acasă, în ograda lui. Defilarea este încheiată de pompierii voluntari. Graşi, toţi rotofei, în uniforme strălucitoare, la şold cu securi frumos nichelate. Într-un cuvânt, saşii se văd acum stăpânii Braşovului şi câmpiei Bârsei“.

Ofițerul Armatei Române era nemulțumit de faptul că autoritățile române „tac şi înghit“.

Constatând că „mai sunt ostași care beau peste măsură, se îmbată, devin turbați și încep să tragă cu arma și să lovească cu baioneta în camarazii lor“, generalul Ion Dumitrache, comandantul Diviziei 2 munte, ordonă, din nou, ca băutura să se dea „cu măsură și numai în fața ofițerilor“.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite