O celebră creatoare de modă, acuzată că a copiat în detaliu o ie românească pentru noua ei colecţie: „Acordă creditul meritat pentru sursa de inspiraţie“ FOTO

0
0
Creatoarea de modă Tory
Burch este acuzată că ar fi copiat ia românească FOTO Hepta
Creatoarea de modă Tory Burch este acuzată că ar fi copiat ia românească FOTO Hepta

Celebra creatoare de modă Tory Burch este criticată pe pagina de Facebook „La Blouse Roumaine“ după ce ar fi copiat o ie românească pentru una dintre noile ei creaţii.

Ia tradiţională românească a revenit în atenţia internauţilor după ce comunitatea online „La Blouse Roumaine“, care promovează portul tradiţional românesc în lume, a sesizat că în noua colecţie a designerului Tory Burch există o piesă vestimentară care se pare că imită articolul de îmbrăcăminte tradiţional românesc. Comunitatea online chiar a postat o poză cu ia expusă la Muzeul Metropolitan de Artă din New York pentru ca internauţii să vadă asemănările.

„Dragă Tory Burch, colecţia ta este inspirată de îmbrăcămintea tradiţională românească. Una dintre hainele tale este aproape identică cu o ie românească de la Muzeul Metropolitan de Artă din New York. Îţi cerem cu înţelegere să acorzi creditul meritat pentru sursa de inspiraţie. De asemenea, invităm Fundaţia Tory Burch să vină în România şi să susţină artizanii locali şi femeile antreprenor“, se arată în mesajul comunităţii online. Se pare că Tory Burch ar fi notat în dreptul creaţiei că s-a inspirat din cultura africană.

Fanii „La Blouse Roumaine“ s-au arătat încântaţi de demers şi au susţinut ideea coumunităţii. Mai mult, administratorii paginii de Facebook au scris că de Ziua Iei, pe 24 iunie, vor încerca din nou să facă demersuri legale pentru protejarea patrimoniului cultural, în care se înscrie şi piesa vestimentară tradiţională românească. „Respectul ni-l câştigăm dacă acţionăm rapid şi suntem uniţi. Problema cea mai mare rămâne în ţară, unde nu există nicun cadru legislativ de protejare a proprietăţii culturale“, „Doamne! Cum a putut să fure atât de mult? Ar trebui să dea credit României“, „Inspiraţie? Eu văd o copie la indigo“, au fost o parte dintre comentariile fanilor.

Creatoarea de modă încă nu a răspuns acuzaţiilor care îi sunt aduse. 

Magazin


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri