Metodele incredibile prin care securiștii vânau jurnaliștii străini: le voalau filmele, le percheziționau camerele și erau „influențați pozitiv“

0
Publicat:

Pe urmele tuturor străinilor care vizitau țara în perioada comunistă, Securitatea trimitea iscoade. Un mare interes era acordat jurnaliștilor, organele de Miliție și Securitate din România fiind atente ca respectivii să nu „compromită“ imaginea țării prin răspândirea unor imagini care, de altfel, reflectau realitatea.

Jurnalist străin filat Colecție CNSAS
Jurnalist străin filat Colecție CNSAS

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a dat publicității prin proiectul „România Supravegheată“ un raport întocmit la 10.10. 1988 de lt.col Ogășanu Dumitru, șeful Securității Județene, înaintat Ministerului de Interne.

În documentul respectiv sunt consemnate măsurile care se luau față de ziariștii străini care filmau sau fotografiau realitatea cruntă din România.

„Cetățenii turci Dogan Ibis și Mula Uzum au intrat în țară prin PCTF Stamora, declarând că se deplasează la București în calitate de turiști. În data de 21.01, au fost identificați pe raza noastră de competență, contactând mai multe persoane, pe care le-a instigat la comiterea de fapte antisociale. În 24 au părăsit hotelul, fiind semnalați la adrese particulare în compania unor tinere cu preocupări parazitare“, se arată în raport.

Sub cercetare informativă a intrat și Dogan Ibis „ziarist, calitate în care lucrează la Ambasada Turciei din R.P.U. a fost de mai multe ori în țara noastră“. În cele din urmă, respectivul a fost obligat să părăsească țara.

image

Un alt ziarist, aceeași atenție. „Ziaristul canadian Greensbon Edvard-Brian a fost identificat pe raza noastră de competență la data de 6.03.1988. în urma măsurilor informativ-operative întreprinse a rezultat faptul că susnumitul este preocupat de a fotografia unele aspecte din municipiul Oradea, care să poată fi folosite și interpretate negativ în presa din țara sa. Pentru preocupările sale, ziaristul  canadian a fost avertizat sub acoperirea organelor de miliție“.

image

În același raport se consemnează și măsurile luate față de ziaristul vest-german Berresheim Hans-Wernert, ziarist la o publicație din RFG și reporter la televiziunea din Luxemburg. „Asupra străinului au fost întreprinse măsuri complexe de control a activității sale, în cooperare cu serviciile de contraspionaj din Brașov, Mehedinți și Caraș-Severin, rezultând că este preocupat de obținerea unor date despre țara noastră care pot fi interpretate nefavorabil în exterior. Asupra acestuia s-a acționat prin măsuri preventive, fiindu-i voalate în secret filmele realizate și pentru influențarea sa pozitivă.

Prin sursele „Bogdana“ și „Zoro“ s-a acționat pentru influențarea pozitivă a ziaristului vest-german Schulte Hans, care vine anula în Stațiunea Felix. Au fost efectuate percheziții secrete la locul de cazare, unde au fost găsite materiale pregătitoare pentru articolele sale. Materialele au fost exploatate la Direcția a III-a, unde străinul este în atenție“, se arată în documentul publicat de Direcția Cercetare, Expoziții, Publicații, Serviciul Programe Educaționale din cadrul CNSAS în cadrul proiectului „România Supravegheată“..

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite