Ioana Ciolacu, românca luată sub aripă de Stella McCartney

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stella McCartney (stânga) pozează alături de designerul Ioana Ciolacu FOTO WENN
Stella McCartney (stânga) pozează alături de designerul Ioana Ciolacu FOTO WENN

Celebra creatoare britanică a invitat-o la Paris pe românca desemnată „cel mai bun tânăr designer“ în cadrul evenimentului Săptămâna Modei la Berlin, ca să „fure“ meserie de la ea.

Din cei 450 de aspiranţi la titlul de cel mai talentat tânăr designer din Europa, Ioana Ciolacu, masterandă a Institutului de Tehnologie şi Design Vestimentar din Londra, a reuşit, luna aceasta, să urce pe prima treaptă a podiumului.

Trofeul i-a fost înmânat, în aplauzele publicului, de însăşi Stella McCartney, fiica celebrului cântăreţ din trupa The Beatles, Sir Paul McCartney. Urmare a rezultatului obţinut în cadrul competiţiei „Designer for Tomorrow“, parte a evenimentului Săptămâna Modei la Berlin, Ioana se va bucura, pe viitor, de sprijinul şi îndrumările creatoarei de modă britanice.

„Urmează să ne vedem, în septembrie, la Paris, unde voi avea acces în culisele show-ului ei de modă. Atunci, sper să mai primesc câteva sfaturi de la ea pentru primul meu spectacol individual care se va desfăşura, în luna ianuarie 2014, la Săptămâna Modei de la Berlin“, a declarat tânăra, în vârstă de 31 de ani, pentru ziarul „Adevărul“.

Ora cu McCartney, cheia către succes

Ioana Ciolacu a fost remarcată de Stella McCartney înainte să câştige prestigiosul trofeu la Berlin. În luna mai, atunci când au fost desemnate cele cinci finaliste ale concursului „Designer for Tomorrow“, creatoarea britanică a văzut câteva ţinute din cadrul colecţiei stilizate de Ciolacu şi a purtat o discuţie de o oră cu aceasta. „Mi-a sugerat să introduc culoare, deoarece optasem pentru o linie monocromatică, şi m-a sfătuit să dezvolt piese lejere, cu potenţial comercial, având în vedere că deja aveam câteva accesorii cu care să-mi arăt măiestria de designer“, a dezvăluit românca.

Urmează să ne vedem, în septembrie, la Paris, unde voi avea acces în culisele show-ului ei de modă. Atunci, sper să mai primesc câteva sfaturi de la ea. Ioana Ciolacu, designer

Sfaturile primite de la Stella McCartney au determinat-o pe Ioana să-şi finalizeze colecţia în aproximativ o lună. Nu în ultimul rând, românca mărturiseşte că unul dintre lucrurile pe care i l-a spus cunoscuta creatoare de modă în timpul întâlnirii lor, „Keep doing what you’re doing“ („Continuă să faci ceea ce deja faci“ n.r.), a făcut-o să se simtă cel puţin egală cu restul concurenţilor.

Criticul de modă Alin Gălăţescu este de părere că tocmai discuţia purtată de tânăra româncă cu designerul englez a departajat-o de celelalte concurente. „Cred că Stella McCartney a văzut potenţialul designerului, lucru pe care, de altfel, îl căutăm şi noi aici, în România“, a afirmat Gălăţescu.

Cu siguranţă, îndrumările venite din partea designerului englez au constituit un avantaj pe care Ioana a reuşit să-l fructifice, spre deosebire de celelalte competitoare, dar acestea nu au fost singurele beneficii care au propulsat-o către victorie. Experienţa câştigată în ultimii ani şi-a spus cuvântul.

„Care a fost principalul meu atu? Experienţa, aş spune. Celelalte patru finaliste şi-au prezentat ţinutele stilizate la absolvire, iar eu m-am înscris în competiţie cu cea de-a treia colecţie creată după ce obţinusem diploma. Iar la Berlin am prezentat o serie de piese pe care le-am realizat din mai până în ultima zi dinaintea show-ului“, a explicat tânăra.

Victoria Ioanei a însemnat pariul meu câştigat pe 2012. Alin Gălăţescu, critic de modă

„Nu mai aveam niciun fel de aşteptare“

Munca Ioanei Ciolacu a fost atent analizată şi de alţi nouă specialişti din industria modei, care au jucat rolul de judecători de talente în cadrul „Designer for Tomorrow“. „Când intri într-un concurs, nu ştii niciodată cu ce rezonează juriul, însă eu am mizat pe purtabilitate şi pe calităţile ţinutelor în mişcare, pe podium“, a punctat ea.

Nu este pentru prima oară când Ioana se înscrie în competiţia „Designer for Tomorrow“. Ea şi-a mai încercat norocul şi anul trecut, dar soarta nu a fost de partea ei. „Anul acesta, când
m-am înscris, am făcut-o pentru că primeam invitaţii de la organizatori, dar nu mai aveam niciun fel de aşteptare. A fost, totuşi, de bun augur“, a mărturisit ea.

O ţinută din colecţia „Paradox“ FOTO Iringo Demeter

O ţinută din colecţia  „Paradox“

În afara ajutorului venit din partea Stellei McCartney, Ioana va beneficia şi de sprijin financiar pentru realizarea unei viitoare colecţii şi, de asemenea, îşi va organiza propriul spectacol în cadrul următoarei ediţii a Săptămânii Modei de la Berlin, care se va desfăşura în luna ianuarie a anului viitor.

 „Spectacolul din iarnă va fi cel mai elaborat proiect al meu, având în vedere numărul ţinutelor pe care le voi expune. Până în prezent, nu am avut colecţii cu mai mult de 12 ţinute, iar acum vorbim de peste 25“, a explicat Ciolacu, precizând că proba de foc o va constitui gestionarea producţiei pieselor.

Pariul câştigat de Gălăţescu

Pe lângă aprecierile venite din partea ambasadorilor industriei internaţionale, Ioana Ciolacu s-a bucurat şi de atenţia specialiştilor români. Criticul de modă autohton Alin Gălăţescu a declarat, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“, că, an de an, îşi pune încrederea într-unul dintre designerii care debutează la gala Avanpremiere, eveniment pe care îl patronează. În 2012, Gălăţescu a mizat pe Ciolacu, iar sorţii i-au surâs. „Victoria Ioanei a însemnat pariul meu câştigat pe 2012“, a concluzionat specialistul în modă. 

„Paradox“: dualitate şi inconsistenţă

Colecţia care i-a adus Ioanei Ciolacu aprecierea Stellei McCartney şi titlul de cel mai talentat tânăr designer european s-a numit simplu, „Paradox“. Tânăra a explicat că a optat pentru acest titlu deoarece a vrut să scoată în evidenţă dualitatea şi inconsistenţele din comportamentul fiecăruia şi a dorit să le prezinte ca atitudini încadrate în normalitate. Tocmai de aceea tânăra a ales să folosească atât siluete feminine, fluide, cât şi forme masculine, precum tiparele de pantaloni şi cămăşile. La nivelul texturii, designerul a optat pentru mătase de bambus şi spumă poliuretanică cu celule închise. Chiar dacă a avut o colecţie destinată sezonului primăvară/vară, Ioana Ciolacu a introdus în scenă şi elemente „furate“ dintr-un alt anotimp, precum pardesiul. „Prin toate aceste artificii am vrut să creez o colecţie paradoxală“, a conchis tânăra.

MagazinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite