Hobby-ul neobișnuit al reginei Victoria: căsătorii aranjate, dar care au sfârșit dezastruos

0
Publicat:

În cel de-al 53-lea an de domnie, regina Victoria avea 38 de nepoți în viață și a devenit hobby-ul ei să îi căsătorească în cadrul unei serii de alianțe dinastice menite să consolideze locul Marii Britanii în lume, relatează Daily Mail.

Regina Victoria
Regina Victoria a murit în anul 1901. Foto: profimedia (Arhivă)

Ca un fel de păpușar preaslăvit, ea a încurajat relațiile amoroase între rudele sale tinere. Și, dacă povestea de iubire nu dădea roade - ei bine, îi lăsa să se căsătorească oricum! 

Ce legătură are dragostea cu asta? 

Am putea spune că este cea mai selectă „agenție” de întâlniri din lume, singura condiție de intrare fiind aceea de a avea sânge albastru. Dar, ca în cazul tuturor activităților de acest gen, regina Victoria a avut parte de mai multe dezastre. 

Principala ei preocupare în primele zile a fost să se ocupe de nepotul ei Eddy. Fiu și moștenitor al lui Bertie, care avea să devină regele Edward al VII-lea, Eddy era cunoscut mai degrabă drept prințul Albert Victor. 

Era bisexual. 

Familia regală era atât de îngrijorată de implicarea lui Eddy în scandalul Cleveland Street, încât viitorul rege a fost „constrâns" să se căsătorească cu prințesa Mary de Teck. El „înota” deja în ape tulburi din pricina unui scandal legat de moartea unei fete și a altuia legat de relația sa cu Maude Richardson. 

Nepotul reginei Victoria a mărturisit că suferea de boli cu transmitere sexuală.  Prințesa Mary, dornică să fie agreată, fie nu cunoștea acest stil de viață exotic, fie era pregătită să nu-l ia în seamă și a fost de acord atunci când s-a pus în discuție o căsătorie aranjată.  

Eddy nu voia să se căsătorească, dar, sub o presiune uriașă, a acceptat cu greu să o ceară în căsătorie. 

Doar moartea sa subită, la vârsta de 28 de ani, din pricina unei pneumonii, a pus capăt acestei înțelegeri. Ulterior, Mary s-a căsătorit cu fratele său mai mic, George. 

  „O capcană crudă a inocenței"

A urmat Prințesa Elisabeta de Hesse, fiica celui de-al treilea copil al reginei Victoria, Prințesa Alice. Ea și Marele Duce Serghei Romanoff, din familia imperială rusă, păreau o pereche excelentă, însă relația lor a fost un dezastru încă de la început. 

Soțul ei așa-zis devotat avea aventuri cu ofițeri inferiori din regimentul său. Cu curaj, s-a prefăcut în fața familiei sale că totul era bine, dar regina Victoria a mărturisit: „Când oamenii sunt foarte fericiți, nu simt nevoia să le spună și altora despre asta". 

Ulterior, Elisabeth s-a călugărit. Așadar, acesta a fost un alt eșec. 

La fel de dezastruoasă a fost și așa-zisa relație amoroasă dintre nepoata Victoriei, prințesa Marie de Edinburgh (n.red regina Maria), și regele Ferdinand al României. Marie, cunoscută sub numele de Missy, a fost o fată încăpățânată și de o frumusețe deosebită care, la vârsta de 16 ani, a refuzat cererea în căsătorie a vărului ei George, care a devenit ulterior regele George al V-lea. 

Regina Victoria și-a exprimat binecuvântarea pentru această poveste de dragoste, dar mai târziu a scris: „George a pierdut-o pe Missy așteptând și așteptând".  

Chiar și așa, înainte de a împlini vârsta de 17 ani, ea s-a logodit cu Ferdinand. Nu a fost un mariaj plin de dragoste, Missy descriind acea perioadă drept „o capcană crudă a inocenței". 

Iar soțului ei i-a scris: „Este păcat că a trebuit să pierdem atâția ani din tinerețea noastră doar pentru a învăța cum să trăim împreună". 

Victoria Eugenie și regele Alfonso al Spaniei

Totuși, cei doi soți au avut copii - deși, atunci când a cerut cloroform pentru a-i alina durerile primei nașteri, medicii români i-au refuzat acest lucru, declarând că „femeile trebuie să plătească în agonie pentru păcatele Evei"

Missy și-a luat revanșa cu o serie de amanți, printre care se numără prim-ministrul țării, un aventurier canadian pe nume „Klondike" Joe Boyle și proprietarul The Observer, Lord Astor. 

Lucrurile nu au stat prea bine nici pentru prințesa Victoria Eugenie și căsătoria ei aranjată la Madrid cu regele Alfonso al Spaniei. Un eveniment neplăcut avut loc chiar după ceremonie, fiind vorba despre o tentativă de asasinat. O persoană a aruncat o bombă în trăsura prințesa și, deși ea nu a pățit nimic, alte 15 persoane au murit și multe altele au fost rănite. 

Rochia ei de mireasă a fost pătată cu sângele unui gardian. 

Ca o introducere în minunatul ei destin regal, Victoria Eugenie, în vârstă de 18 ani, cunoscută sub numele de Ena, s-a bucurat - dacă acesta este cuvântul potrivit - de o poveste de dragoste de trei zile cu Alfonso. Lucrurile au decurs suficient de bine pentru ca logodna să fie anunțată, dar numai după ce Ena a fost de acord să se convertească la catolicism. 

Această decizie a costat-o locul în ordinea de succesiune la tronul britanic - dar, din moment ce urma să devină regina Ena a Spaniei, acest lucru nu a contat prea mult. Din păcate, mariajul s-a degradat rapid după ce a dat naștere primului ei copil, despre care s-a descoperit că suferea de hemofilie. 

Această afecțiune, cunoscută uneori sub numele de boala regală, l-a speriat atât de tare pe Alfonso încât, deși cei doi au mai avut cinci copii, el a devenit un afemeiat desăvârșit. 

Iar atunci când generalul Franco a declarat Spania drept republică în 1931, cei doi au fugit din țară și și-au spus adio pentru totdeauna. 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite