FOTO Splendorare la Cannes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blake Lively FOTO WENN, Guliver GETTY IMAGES, AFP, REUTERS
Blake Lively FOTO WENN, Guliver GETTY IMAGES, AFP, REUTERS

Cel mai extravagant festival de film din lume are loc zilele acestea, la Cannes. Istoria vestimentară se scrie în fiecare an pe Riviera Franceză.

La cea de-a 67-a aniversare a Festivalului de Film de la Cannes, celebrităţile lumii cinematografice, şi nu numai, s-au adunat în sudul Franţei pentru a asista şi a defila la unul dintre cele mai mediatizate evenimente din showbiz. 

Pe lângă premiile din domeniu care se vor acorda, festivalul are o puternică latură stilistică, conectată cu industria modei. Defilările pe covorul roşu au devenit la fel de importante ca orice alt eveniment, motiv de sărbătoare în industria modei. Dacă în 1946, când a luat naştere, evenimentul se recomanda drept o modalitate de premiere a reprezentanţilor de seamă ai unui domeniu în creştere, astăzi a devenit o industrie în sine, în care moda şi cinematografia sunt înrudite. 

cannes


Jane Fonda

cannes

Monica Belluci

Ce se poartă pe Riviera Franceză
 

Istoria rochiilor purtate pe covorul roşu de la Cannes poate fi numită în orice fel, mai puţin plicticoasă. Fără să fie ocolite de controverse şi ţinute nonconformiste, apariţiile de la Cannes funcţionau ca generatoare de tendinţe, mai ales în anii '50 şi '60. Când Brigitte Bardot a defilat pe covorul roşu, în 1953, într-o rochie haute couture, asortată cu o capă din blană albă, a stabilit codul vestimentar al vremii pentru ţinute de seară. Doi ani mai târziu, Grace Kelly completa aerul eleganţei cu o rochie roşie din catifea şi un buchet de trandafiri roz. Cea din urmă se numără printre cele mai spectaculoase apariţii de la Cannes, fiind şi astăzi un reper al eleganţei şi al stilului care caracterizează atmosfera de pe Riviera Franceză. 
 

cannes

Brigitte Bardot, în 1955, la Cannes

cannes

Actriţa Janette Scott

Cu trecerea anilor, vedete precum Elizabeth Taylor (completată de tiara la fiecare apariţie la festival), Sofia Loren şi Jane Birkin şi-au spus cuvântul în ceea ce priveşte istoria modei. Covorul roşu de la Cannes a fost martorul celor mai elegante şi scumpe ţinute haute couture din lume, dar şi al celor mai controversate, cazul cântăreţei Madonna. Aceasta a ales, pentru ediţia din 1991, un set din saten alb, format din pantaloni scurţi şi sutien, semnat de creatorul de modă Jean Paul Gaultier. În 2000, cântăreaţa Björk continua şirul apariţiilor şocante, cu o rochie roz, extrem de voluminoasă în partea inferioară. Rochiile de seară pretenţioase au devenit tot mai rare, devenind un soi de apariţii-tribut pentru vedetele de odată. Dacă ţinutele purtate la începuturile festivalului erau realizate la comandă pentru fiecare vedetă, astăzi sunt purtate piese vestimentare de designer, ce pot fi cumpărate de oricine care are de cheltuit câteva mii sau zecii de mii de euro.
 

cannes

Eva Langoria

cannes

Blake Lively

Chiar şi aşa, în fiecare an, este aleasă cea mai spectaculoasă apariţie feminină de la Cannes, din timpul festivalului. Brigitte Bardot este cea care a fost încoronată neoficial vedeta cu cea mai reuşită ţinută de pe covorul roşu, pentru prima ediţie a Festivalului de Film, iar Nicole Kidman a luat premiul în 2013. Nici apariţiile neinspirate nu trec neobservate, fiind consemnate în memoria colectivă a publicului critic, care taxează o ţinută nereuşită la Cannes mai mult ca în cazul oricărui alt eveniment. 

Rochiile Festivalului de la Cannes, de-a lungul timpului

cannes
Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite