FOTO Piesele fetiş ale verii: jeanşi rupţi, kimonouri, genţi de rafie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

An de an, moda străzii promovează o serie de piese vestimentare şi accesorii care devin preferatele majorităţii. În ultima vreme, blazerele de tip kimono, jeanşii rupţi, cămăşile în dungi, genţile de rafie, borsetele şi rucsacii de zi au acaparat preferinţele pasionaţilor de modă.

„Vedetele“ vestimentare ale ultimelor sezoane sunt fără drept de apel jeanşii rupţi, incluşi în stilul general denumit retro sport, cu referire la look-ul relaxat al anilor ’90, devenită perioadă de referinţă în fashion de ceva vreme. 

tendinte foto guliver/getty images

Mai exact, o pereche de jeanşi în diverse stadii de deteriorare, în funcţie de momentul zilei, de locul unde îi purtăm şi stilul abordat, pot fi combinaţi cu o pereche de pantofi sport, tenişi, sneakers ori deja nelipsitele modele superstar, şi cu o cămaşă cu dungi verticale, pentru a obţine unul dintre outfiturile acestui an. 

tendinte foto guliver/getty images

Interesant de aflat este că moda jeanşilor rupţi s-a născut după 1970. Până atunci genul acesta de pantalon mult prea uzat nu era sinonim cu moda. Din anii ’70 însă, denimul a devenit o modalitate la îndemână pentru a deveni creativ, de a-ţi exprima personalitatea şi de a te prezenta celor din jur ca fiind o fire rebelă. Dacă unii au ales jeanşii cu aplicaţii florale sau broderii, alţii s-au orientat spre blugii cu rupturi, descrişi la modul general prin termenul „distressed“.

tendinte foto guliver/getty images

Cum vedetele au o influenţă certă asupra modei de masă, artistul rock Kurt Cobain, solistul celebrei formaţii Nirvana, a fost unul dintre cei care era adesea văzut purtând genul acesta de jeanşi, după cum arată în revista de modă „Harper’s Bazaar“. Astfel, în timp, au devenit un trend care revine periodic. 

tendinte foto guliver/getty images

Bineînţeles, designerii se inspiră constant din ceea ce înseamnă subculturi, pentru a veni în întâmpinarea preferinţelor marelui public consumator, aşa cum s-a întâmplat şi cu jeanşii deterioraţi. Succesul de care s-au bucurat i-a făcut să rămână constant în modă, cu perioade în care au fost promavaţi mai puţin sau mai intens. Iar în prezent se află din nou în „lumina reflectoarelor“, odată cu revenirea în tendinţe a relaxării vestimentare specifice anilor ’90. 

Lejeritate şic în stil asiatic

Cadiganele inspirate de tradiţionalele kimono japoneze, pe de altă parte, au început să câştige popularitate în Occident din anul 2014, pentru ca anul acesta să atingă un vârf al prezenţei lor în mod străzii. Lejere şi fluide, acestea au avantajul că pot oferi un plus de eleganţă inclusiv unei ţinute casual formată, de exemplu, dintr-o bustieră, o pereche de jeanşi şi pantofi sport. Zeci de influenceri în modă au abordat acest stil, devenit o „semnătură“ inclusiv la festivalurile de muzică de pretutindeni. Piesele kimono nu sunt numai foarte comode, ci pot fi găsite într-o varietate incredibilă de imprimeuri şi modele, de la cele cât se poate de simple la cele cu motive luxuriante, care aduc aminte de fauna şi vegetaţia tropicelor. 

De regulă, sunt preferate materialele fine, care au o cădere lejeră, naturală, cum ar fi mătasea sau satinul, ori materialele sintetice care le imită cât mai bine pe cele două. În ceea ce priveşte lungimea, pot fi scurte până în talie, pot ajunge până la jumătatea coapselor, până la genunchi sau pot fi lungi până la glezne. De regulă sunt purtate desfăcute sau legate în talie cu un cordon sau o curea, eventual asortate cu unul dintre cele trei tipuri de genţi în vogă la acest moment, respectiv coşul de rafie împletită, borseta sau rucsacul de zi. 

Genţi reinventate

De altfel, borseta este un alt simbol vestimentar al anilor ’90, iar designerii au „resuscitat“ cu un success neasteptat acest articol vestimentar. Pot fi purtate nu numai în jurul taliei, ci şi pe umăr sau dispuse diagonal, peste piept. Există borsete şi în varianta de mini poşete care se poartă în jurul taliei, potrivite pentru ţinute mai elegante.

tendinte foto guliver/getty images

Urmând linia mixului de articole elegante cu cele sport (atleshure), banalul rucsac a primit la rândul lui rolul de accesoriu care poate fi alăturat unor outfituri elegante, mai ales că acesta vine în zeci de culori, materiale şi cu detalii care îl scot din banal. Astfel, un rucsac argintiu, din piele, poate fi asortat cu un costum office simplu, la care adăugăm o pereche de pantofi sport cu detalii, de asemenea, argintii. 

tendinte foto guliver/getty images

Tot din categoria genţilor, etnicul coş de rafie a devenit, la rândul lui, o piesă de care pasionatele de modă s-au îndrăgostit într-atât încât l-au inclus în ţinute urbane extrem de vizibile vara aceasta. Un exemplu sunt rochiile cămaşă cu dungi verticale, lungi, răcoroase şi despicate în laterale, care pot fi purtate şi peste o pereche de jeanşi, alături de o geantă de rafie împletită, printre cele mai râvnite fiind modelele rotunde sau dreptunghiulare, tocmai pentru că ies din zona de sacoşă de plajă intrând în cea de ţinută de zi de oraş.

tendinte foto guliver/getty images

Pentru petrecerile de vară, organizate pe marginea unei piscine sau într-o grădină romantică, există şi varianta unor clutchuri din rafie, realizate în combinaţie cu alte materiale, cum ar fi lemnul lăcuit sau materiale de tipul mătasei imprimate. 

tendinte foto guliver/getty images
tendinte foto guliver/getty images

Versatilitatea dungilor

Nu în ultimul rând, pentru că vorbeam despre imprimeul cu dungi, ce se păstrează în preferinţe de câteva sezoane, să nu uităm că perioada lui de glorie a debutat în 2016, când Institutul culorilor Pantone a decis ca una dintre culorile anului să fie Serenity. Albastrul seren a luat curând cu asalt podiumurile de modă, Balenciaga, Monse şi Off-White fiind numai câteva dintre brandurile care au mizat pe cămăşile şi rochiile în dungi colorate în nuanţa cerului senin, după cum punctează pentru revista „Vogue“ editorul de modă Rachel Hahn. Modelele sunt nenumărate, de la cămăşile clasice până la cele fără umeri, cu mâneci bufante sau cu gulere dantelate, potrivite pentru orice stil de ţinută. Pentru a include cât mai multe dintre piesele-fetiş ale verii în aceeaşi ţinută poţi combina o pereche de jeanşi cu talie înaltă, o cămaşă cu dungi băgată în pantaloni, o pălărie şi o geantă tip rucsac, ambele din rafie.

tendinte foto guliver/getty images
MagazinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite