Dosarele istoriei. Armata Roșie „eliberatoare” și Crama Aiudului: 15.000 de litri de vin, „transferați” la spitalul sovietic

0
Publicat:

Un document aflat în posesia Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale, din fondul Prefecturii județului Alba, arată cum a fost jefuită o cramă din Aiud de către Armata Roșie „liberatoare” în aprilie 1945.

Intrarea în Spitalul Sovietic, cu portretul lui Lenin deasupra ușii FOTO Arhivele Naționale Alba
Intrarea în Spitalul Sovietic, cu portretul lui Lenin deasupra ușii FOTO Arhivele Naționale Alba

Zona Aiudului era recunoscută și atunci, ca și acum, pentru vinurile de calitate foarte bună. Incidentul a avut loc în 3 aprilie 1945, când rușii au luat, în numele Spitalului Sovietic de la Alba Iulia, 25 de butoaie pline cu peste 15.000 de litri de vin.

De asemenea, au mai luat și 22 de butoaie goale, necesare cel mai probabil pentru a goli pivnițele oamenilor proaspăt ”eliberați”, din satele din jur.

„Noi, Constantinescu I. Dumitru, Comisar la Comisariatul de Poliție Aiud, Județul Alba. Astăzi data de mai sus am fost chemați de către Organizația Partidului Comunist Secția pentru a preda cheile dela pivnița din strada Mihai Viteazul Nr. 6 unde a fost sigilat o cantitate de vin (…) întrucât acest vin urmează a fi ridicat de către Dl Locotenent Timofei dela Spitalul Sovietic Alba Iulia, care i-a fost repartizat de către dl Muscalagiu, conducătorul Organizației Comuniste din Jud. Alba, cu ocazia sosirii sale în localitate”, se arată în document.

În continuare, potrivit procesului verbal, comisarul Constantinescu s-a dus la cramă unde locotenentul de la Spitalul Sovietic aștepta deja nerăbădor cu două camioane și butoaie și cu câțiva soldați. În total, rușii au luat 25 de butoaie cu 15.250 de litri de vin și 22 de butoaie goale de diferite mărimi.

Documentul care certifica confiscarea vinului de către ruși FOTO Arhivele Naționale Alba
Documentul care certifica confiscarea vinului de către ruși FOTO Arhivele Naționale Alba

„Dl. Lt. Timofei dela Spitalul Sovietic Alba Iulia ne-a lăsat o dovadă de primirea celor 25 de vase cu vin și a celor 22 de butoaie goale, pe care le va restitui proprietarului după ce va ridica tot vinul aflat în pivniță”, mai arată documentul semnat 3 aprilie 1945. Documentul nu mai precizează dacă vinul a ajuns la rușii însetați de la spital, sau cu el s-au tratat doar noii șefi sovietici ai județului.

Spitalul Sovietic a funcționat între anii 1944-1945 în actualul sediu al Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia.  Deasupra intrării monumentale a clădirii a fost pusă lozinca „Slavă tovarășului Stalin!”.

Potrivit documentelor istorice, în doar 24 de ore, la 26/27 septembrie 1944, rușii au devastat pe teritoriul județului Alba 87 de magazine, 1559 de locuințe, au fost luați 154 de cai, s-au înregistrat 3 morți, 2 răniți și 37 de femei violate.

Magazin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite