18 mai: ziua în care s-a născut Țarul Nicolae al II-lea, ultimul împărat al Rusiei. Membrii ultimei dinastii imperiale ruse au fost asasinați de bolșevici VIDEO
0La 18 mai 1868 s-a născut Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei, care a fost asasinat, împreună cu întreaga sa familie, de către bolșevici. Tot într-o zi de 18 mai a murit jurnalista Jeana Gheorghiu.
1388: a fost sfințită Mănăstirea Cozia
Mănăstirea a fost construită, conform legendei, în apropierea altei mănăstiri construită de Negru Vodă. Biserica mare a mănăstirii, cu hramul „Sfânta Treime”, a fost ridicată între anii 1387-1391, ctitor fiind voievodul Mircea cel Bătrân. A fost sfințită la 18 mai 1388.

1868: s-a născut Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei
Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei sau Nikolai Alexandrovici Romanov a fost ultimul împărat al Rusiei. A fost asasinat împreună cu întreaga sa familie de către bolșevici la ordinul lui Lenin.
S-a crezut multă vreme că trupurile lui Nicolae și ale familiei lui au fost aruncate într-un puț de mină în locul numit Patru Frați. La început așa a fost. În dimineața următoare, când zvonuri despre locul în care se aflau trupurile celor din familia regală au început să se răspândească prin orașul Ecaterinburg, morții au fost ridicați de bolșevicii conduși de Iurovski. Astfel, ei au luat cadavrele și le-au aruncat într-o groapă comună săpată lângă un drum de căruțe părăsit aflat lângă Șoseaua Kroptiaki la circa 19 km nord de Ekaterinburg. După ce au aruncat cadavrele in groapă, au turnat peste ele acid sulfuric și au mascat locul stivuind traverse de cale ferată deasupra.

În 1991, în Ekaterinburg, Siberia, corpurile lor au fost exhumate. Testele ADN au confirmat că ele sunt ale Romanovilor.
În 1979 locul unde au fost îngropați a fost descoperit întâmplător, însă discuția a rămas ținută sub preș de autoritățile sovietice. Abia în 1989 a fost publicat un articol bazat pe memoriile lui Iurovski, prin care se făceau publice detaliile existenței rămășițelor țarilor. O anchetă a confirmat identitatea celor găsiți în 1979 – anume, Țarul Nicolae al II-lea, Țarina Alexandra și trei dintre fiicele lor – și familia imperială a fost reînhumată la Catedrala „Petru și Pavel” din Sankt Petersburg, în 1998.
În 2007 au fost descoperite și rămășițele Țareviciului Alexei și ale prințesei Maria. În 2008, familia Romanov a fost reabilitată și recunoscută drept „victimă a represiunii politice“. Deși în procesul penal deschis în anii ’90 nu a fost nimeni condamnat, din cauză că toți cei implicați erau morți, cazul a fost redeschis în 2015, la cererea Bisericii Ortodoxe Ruse. Investigația încă nu a fost încheiată, dar Biserica Rusă i-a canonizat în 2000 ca noi martiri.
În 1914, Țarul Nicolae al II-lea a vizitat Constanța, împreună cu ceilalți membri ai familiei imperiale ruse. Au fost întâmpinați de familia Regală a României și de personalități politice române.

1897: s-a născut regizorul american Frank Capra
Frank Capra a fost un regizor american originar din Sicilia, Italia. De departe, cel mai îndrăgit film este „O viață minunată“.
Avându-i în rolurile principale pe James Stewart, Donna Reed şi Lionel Barrymore, filmul „O viață minunată“ spune povestea lui George Bailey, un om de afaceri disperat, care vrea să se sinucidă în Ajunul Crăciunului. Întâlnirea cu îngerul său păzitor îi va schimba cu totul viziunea asupra vieţii, acesta arătându-i bărbatului cum ar fi arătat lumea dacă el nu ar fi existat.

Pelicula îşi datorează farmecul întâlnirii dintre geniul regizorului Frank Capra şi cel al marelui actor James Stewart, unul dintre iconurile Hollywoodului clasic.
1910: Terra trece prin coada cometei Halley
Este cel mai apropiat contact din istorie dintre Pământ și o cometă.
Cometa Halley este cea mai faimoasă dintre cometele periodice, putând fi văzută aproximativ la fiecare 75–76 de ani.
Cometa a fost numită după astronomul englez Edmond Halley, care aplicând teoria gravitațională a lui Newton și luând în calcul efectele gravitaționale ale lui Jupiter și Saturn a reușit să stabilească data aproximativă a următoarei reîntoarceri a cometei.
1920: s-a născut Papa Ioan Paul al II-lea
Ioan Paul al II-lea, născut Karol Józef Wojtyła, a fost al două sute șaizeci și patrulea papă al Bisericii Catolice și episcop al Romei din 16 octombrie 1978 până la moartea sa.
A fost primul papă de altă origine decât cea italiană de la papa Adrian al VI-lea, adică din 1522.

Papa Ioan Paul al II lea a murie la 2 aprilie 2005. Cu puţină vreme înainte de a muri, Suveranul Pontif i-a dictat secretarului său particular următoarele cuvinte: „Sunt fericit, fiţi şi voi la fel! Nu vreau lacrimi! Să ne rugăm împreună cu satisfacţie. Fericit să mă încredinţez Fecioarei!”.
1962: s-a născut regina muzicii disco a anilor 80 Sandra Crețu
Sandra este o cântăreață germană de muzică pop și eurodance. Înainte de a începe o carieră solo sub numele de Sandra, până în 1984, a fost vocalista trupei Arabesque.
Sandra a participat ca vocalistă și la proiectul muzical Enigma al fostului ei soț, Mihai Crețu, cunoscut și ca Michael Cretu. Sandra a fost o „regină” a muzicii disco a anilor '80.
2007: a murit jurnalista Jeana Gheorghiu
Jeana Gheorghiu a fost o jurnalistă româncă, realizatoare de emisiuni de televiziune și radio, și director al TVR2 între 2002 și 2004. A rămas celebră pentru reportajele sale despre trenul morții de la Timișoara, din timpul Revoluției din decembrie 1989.
Și-a început activitatea la un ziar din Vrancea, a colaborat la Scânteia Tineretului, până în 1972, când s-a angajat în Televiziunea Română. Ulterior, a fost transferată la Radio, pentru ca după 1989 să revină în televiziunea publică.
A mai realizat emisiunile pentru tineri „Salut, prieteni” si „Gaudeamus”, iar în primii ani de după Revoluţie a realizat programul de divertisment de sâmbăta „Ora 25. Tranzit TV”, unde a organizat şi primul mare concurs cu premii din istoria televiziunii, cu maşini drept recompense pentru câştigători.
1990: nou record al vitezei pe calea ferată
În Franța, un tren TGV modificat, atinge un nou record al vitezei la nivel de cale ferată de 515,3 km/h.
TGV sau tren de mare viteză este un tren electric care poate circula cu viteză mare (270 sau 320 km/h), dezvoltat de Societatea Națională a Căilor Ferate Franceze (SNCF) și construit de societatea Alstom.