Chokerul, accesoriul fetiş al verii: cum îl purtăm FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografii Getty Images
Fotografii Getty Images

Celebru în anii ’90, chokerul a revenit în moda acestui an, însă de această dată s-a impus ca accesoriu cu trimiteri sexuale. De la cele realizate din perle sau cu diamante până la simple benzi din material care pot fi asortate la aproape orice ţinută, chokerele reuşesc să aducă un plus de senzualitate indiferent de ţinută.

Colierul de tip choker are o istorie lungă şi bogată, fiind asociat diferitelor culturi şi purtat de-a lungul timpului în China, India sau Egipt. În timpul Revoluţiei Franceze, în 1798, femeile obişnuiau să-şi lege panglici roşii în jurul gâtului în semn de respect faţă de condamnaţii la ghilotină.

La 1860 acest tip de bijuterie era asociat inclusiv cu cea mai veche meserie din lume. În pictura lui Manet, „Olympia”, este înfăţişată o prostituată cu o panglică în jurul gâtului, în timp ce Degas a pictat balerine la gâtul cărora se pot observa benzi înguste de material.

„Zgarda de câine”, preferata doamnelor

Astfel de coliere au fost purtate şi la curţile regale ale epocii victoriene. Alexandra, prinţesă de Wales, obişnuia să-şi acopere o cicatrice de pe gât folosind astfel de accesorii. Doamnele vremii au preluat la rândul lor acest tip de bijuterie decorată cu pietre preţioase şi au început să-l poarte. Se pare că prinţesa Alexandra a fost inspirată la rândul său de ţinutele femeilor admirate în timpul lungilor sale călătorii prin India.

Choker tendinte foto getty

Moda colierelor choker a prins foarte bine şi în anii ’40, în America, fiind denumite „collar” (lb. engl. - zgardă), după binecunoscutul accesoriu canin. Ba chiar, denumirea „zgardă de câine” a apărut într-un articol din publicaţia „Life Magazine”, în 1944. Dacă la început au fost simple bucăţi de material, în timp zgărzile au început să fie decorate cu dantelă, perle, diamante sau camee. În istoria recentă a modei, acest tip de bjuterie a rămas de referinţă pentru anii ’90, unul dintre cele mai populare modele ale perioadei fiind colierul tatuaj făcut din plastic.

Choker tendinte foto getty

De la accesoriu sexual la bijuterie

Astăzi, chokerele au revenit puternic în tendinţe, modelele reinventate fiind purtate în egală măsură cu cele clasice. Un model etalon de choker este cel împrumutat din zona accesoriilor sexuale proprii practicanţilor BDSM (n.r. - termen ce defineşte o gamă largă de practici sexuale, incluzând jocuri de rol, dominanţă/subordonare, constrângere, sadomasochism etc.), sub forma unei bucăţi mai late sau mai înguste din piele, prevăzută la centru cu un inel sau un cerc. 

Choker tendinte foto getty

Sunt însă designeri care au dus fanteziile sexuale un pas mai departe în modă şi au inclus în prezentări inclusiv harnaşamente BDSM reinterpretate, un exemplu în acest sens fiind casa de modă Zeynep Tosun. Cu atât mai controversate sunt modelele care au adăugate şi crucea pe post de pandantiv, simbolul religios în combinaţie cu cel sexual fiind clar o alegere pentru împătimitele modei care nu se tem să lase loc interpretărilor.

Choker tendinte foto getty

De pe podiumurile de modă, chokerele şi-au făcut loc şi în rândul vedetelor. Interpreta Rihanna a abordat un model cu accesorii metalice (ţinte şi cerc supradimensionat) în vidoclipul realizat pentru piesa „Work”. Chokerul a fost purtat anul acesta şi la ţinute extrem de elegante, pe covorul roşu al Festivalului de Film de la Cannes. Alăturarea dintre un colier la baza gâtului, bătut cu diamante, şi un choker simplu, negru, din catifea, nu a făcut decât să sublinieze şi mai mult eleganţa actriţei Diane Kruger.

Scurt şi lung: jocuri de lungimi

De efect sunt şi outfiturile în care gâtul este împodobit cu bucăţi de material identice cu cel din care este realizată una dintre piesele vestimentare. Nu puteau să lipsească chokerele din denim, ţinând cont de faptul că acesta s-a impus anul acesta în mod special, regăsite mai ales în moda străzii. Acestea pot fi purtate, de regulă, în combinaţie cu alte lanţuri şi coliere, la baza gâtului sau mai lungi.

Choker tendinte foto getty

De altfel, combinaţia choker şi lanţuri lungi este tot mai des întâlnită, printre brandurile care au adus pe podium astfel de variante numărându-se Chanel, Gucci, MiiN sau Zimmerman. Aparte este şi modelul cu franjuri ataşaţi de banda metalică din jurul gâtului, în timp ce chokerele-manşon, masive şi bogat împodobite, eventual cu pandantive adăugate, au fost reprezentative în colecţia pentru primăvară-vară de la Miu Miu. 

Choker tendinte foto getty

Pentru un look romantic pot fi alese legăturile de gât cu o floare aplicată în centru, după modelul celor de la Selma State, dar şi cele de tip batic bogat colorat Roopa Pemmaraju. 

Choker tendinte foto getty

Aceste chokere-bandaj există şi în versiuni simple, făcute din pânză alba sau neagră, tot la Selma State. Pentru ocazii speciale, chokerele-fantezie masive Maticevski, cu elemente care aduc aminte de un candelabru, sunt cu adevărat impunătoare.

Choker tendinte foto getty

Modele pentru orice tip de ţinută

„Indiferent de modelul ales, esenţial este ca chokerul să completeze ţinuta, să devină parte din întreg, să nu facă notă discordantă”, după cum punctează editorul de modă Liana Satenstein în revista „Vogue”.
Modele celebre, printre care surorile Bella şi Gigi Hadid, sunt îndrăgostite de acest accesoriu, fiind adesea fotografiate purtând modele simple, realizate din catifea, piele sau mătase, atât la ţinutele de zi cu zi, cât şi la cele pentru evenimente deosebite.

Choker tendinte foto getty

Moda străzii a adoptat chokerele cu entuziasm, fiind incluse mai ales în ţinutele cu aer punk sau rock, păstrând aerul modei anilor ’90. Combinaţiile de genul bustieră şi jachetă din denim, fustă mulată şi ghete, la care se adaugă o zgardă fie din denim, fie din piele neagră, sunt tipice pentru această zonă fashion.

Choker tendinte foto getty

La fel şi cele formate din rochii sau fuste lungi, pălărie şi ochelari rotunzi, ori din jeanşi scurţi cu franjuri, cizme de vară din material textil sau piele întoarsă perforată şi vestă croşetată, pe sub care se poartă un sutien de tip bustieră. În mod cert, chokerul poate fi integrat oricărui tip de ţinută, pentru orice fel de ocazie, atâta timp cât stilul, modelul şi materialele sunt alese în consecinţă.

MagazinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite