Ce au în comun cel mai înalt bărbat din lume și cea mai scundă femeie în viață. Ea îi încape în pantof

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai înalt bărbat din lume, Sultan Kosen, în vârstă de 41 de ani, și cea mai scundă femeie în viață din lume, Jyoti Amge, în vârstă de 30 de ani, s-au reîntâlnit luni, în California, potrivit The Sun, după ce se cunoscuseră în 2018.

Kosen și Amge. FOTO Profimedia
Kosen și Amge. FOTO Profimedia

El are o înălțime de 2,51 metri, iar ea măsoară doar 62,8 centimetri în înălțime. Diferența matematică dintre ei e uluitoare, însă puși unul lângă altul, impactul vizual e șocant.

Sultan Kosen, cel mai înalt om din lume, este unul dintre cele doar 10 cazuri confirmate în istorie de creștere a unei persoane la o înălțime de 2,5 metri sau mai mult.

Jyoti Amge, din India, este cea mai scundă femeie în viață din lume, înălțimea sa fiind mai mică decât media unui copil de doi ani.

Kosen și Amge și-au câștigat titlurile Guinness World Records în 2011.

Explicațiile din spatele dimensiunilor lor record

Statura mică a lui Amge este rezultatul unei acondroplazii, o formă de nanism care a făcut ca înălțimea ei să se oprească la 62,8 centimetri.

În schimb, înălțimea uriașă atinsă de Kosen are ca explicație o tumoare care a dus la apariția unei afecțiuni medicale numite gigantism hipofizar. Șocanta sa creștere rapidă a avut loc abia la vârsta de 9-10 ani.

Sultan Kosen și Jyoti Amge s-au întâlnit pentru prima dată în 2018, în urma unei invitații lansate de Ministerului egiptean al Culturii și Turismului pentru vizitarea diverselor situri istorice din Egipt.

O ședință foto la piramidele din Giza a ilustrat ceea ce este, în esență, cea mai mare diferență de înălțime dintre doi oameni, Amge ajungând până aproape de genunchiul lui Kosen.

Cel mai înalt bărbat din lume şi cea mai scundă femeie din lume, în Egipt. FOTO Pinterest
Cel mai înalt bărbat din lume şi cea mai scundă femeie din lume, în Egipt. FOTO Pinterest

După vizitarea siturilor, cei doi au participat atunci la o conferință organizată la un celebru hotel din Cairo.

S-au revăzut după cinci ani

Cel mai înalt bărbat din lume și cea mai scundă femeie în viață s-au reîntâlnit luni, 19 februarie 2023, după mai bine de cinci ani, iar fotografiile realizate cu ei sunt uimitoare.

Într-una dintre imagini, Amge apare stând în picioare în poala lui Kosen, ajungând doar la înălțimea claviculei lui.

Într-o altă fotografie, tânăra apare lângă pantoful lui Kosen iar în imagine se vede că diferența dintre Jyoti Amge și obiectul de încălțăminte este foarte mică.

Sultan Kosen și Jyoti Amge. FOTO Profimedia
Sultan Kosen și Jyoti Amge. FOTO Profimedia

Cu ce provocăroi se confruntă Kosen

La acceptarea titlului de cel mai înalt bărbat de lume acordat de Guinness World Records, Kosen a declarat că una dintre marile provocări legate de statura sa este găsirea de haine și pantofi care să i se potrivească, el deținând cândva și recordul pentru cele mai mari picioare din lume. A mărturisit, de asemenea, că îi este foarte greu să încapă în vehicule de dimensiuni normale.

Kosen a spus că reușit să termine cu greu școala din cauza înălțimii sale și că a semnat cândva un contract cu echipa de baschet Galatasaray, dar a ajuns să fie prea înalt pentru a juca.

După ce recordul său mondial l-a făcut celebru, a ajuns să beneficieze, gratuit, de o operație de salvare a vieții, care i-a oprit creșterea.

Și Amge trebuie să facă față unor provocări

Și Amge este nevoită să fie creativă în ceea ce privește îmbrăcămintea, date fiind dimensiunile sale extrem de mici, ceea ce i-a dezvoltat însă creativitatea și interesul pentru modă.

Hainele, bijuteriile, chiar și farfuriile și ustensilele pe care le folosește sunt făcute la comandă, deoarece cele obișnuite sunt prea mari pentru ea.

În copilărie a reușit să meargă la o școala obișnuită, având doar un birou și un scaun mai mici pentru, adaptate la statura sa. 

Amge este și cea mai scundă actriță din lume

Tânăra este și cea mai scundă actriță din lume. A jucat într-un reality show indian și în American Horror Story în rolul Ma Petite, sezonul patru.

„Oamenii obișnuiți nu ar trebui să subestimeze oamenii care sunt mici", a declarat ea pentru Guinness World Records.

Amge adoră să fie în centru atenției și în lumina reflectoarelor.

„Când oamenii mă văd și mă recunosc, toți vor să facă o fotografie cu mine. Toată lumea mă oprește oriunde mă plimb. Asta mă face să mă simt foarte bine", a spus ea.

În schimb, pentru Kosen, înălțimea a fost adesea o problemă.

„Este foarte dificil să îmi găsesc o prietenă. De obicei, acestea sunt speriate de mine", spunea el, în 2011, pentru Guinness World Records, cu speranța că, după ce va deveni faimos, va putea întâlni multe fete și se va căsători.

Și-a atins acest obiectiv în octombrie 2013, când s-a căsătorit cu Merve Dibo (1,70 m).

De la câștigarea titlului, Kosen și-a făcut și el debutul pe ecran, jucând în filmul Achieving the Impossible în 2016.

Sultan Kosen a fost prezent în emisiunea Chefi la cuțite  

Amintim că, în 2023, Sultan Kosen a fost prezent în emisiunea Chefi la cuțite, unde i-a lăsat mască pe jurații sezonului 11 atunci când și-a făcut apariția în platou, conform a1.ro.

 Sultan Kosen a fost prezent în emisiunea Chefi la cuțite FOTO: a1.ro
Sultan Kosen a fost prezent în emisiunea Chefi la cuțite FOTO: a1.ro

Sultan Kosen a povestit în emisiune că avea 9 ani atunci când a observat ceva neobișnuit la el. Familia l-a dus la doctor și așa a aflat ce condiție medicală are. 

Am fost în 107 țări. M-am căsătorit în 2013. Nu ne-am înțeles și am divorțat”, a zis el, spunând că una dintre pasiunile sale este gătitul.

La final, chefii au făcut poze cu Sultan Kosen, i-au oferit cuțitul argintiu dedicat prietenilor și apoi au stat de vorbă în culise, fascinați fiind de dezvăluirile lui.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite