Carnea de piton ar putea ajunge în curând în meniuri. Ce gust are friptura de șarpe

0
Publicat:

Unii cercetători văd creșterea pitonilor la scară comercială drept o alternativă durabilă la creșterea animalelor convenționale, în contextul provocărilor legate de securitatea alimentară și de schimbările climatice, potrivit The Guardian, care scrie că acești șerpi ar putea ajunge în curând în meniuri.

Piton. FOTO Shutterstock
Piton. FOTO Shutterstock

Dr. Daniel Natusch,  expert în reptile și președinte al Grupului de specialiști în șerpi al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, este un consumator de carne de piton. 

„L-am mâncat la grătar. L-am mâncat în frigărui de satay. L-am mâncat în curry. L-am mâncat în jungla malaeziană. Am făcut-o chiar eu însumi ca biltong - carne crudă care este uscată cu ierburi", a mărturisit el, potrivit sursei citate.

Pitonul are o carne cu același gust ca cea de pui, spune expertul, care a lucrat împreună cu Dr. Patrick Aust, un ecologist din Botswana, la monitorizarea fermelor comerciale de pitoni din  Thailanda sau Vietnam

Creșterea comercială a acestor reptile ar putea oferi o alternativă durabilă la creșterea animalelor convenționale în locuri precum Africa de Sud, în contextul provocărilor legate de securitatea alimentară și de schimbările climatice, arată o lucrare la care au colaborat cei doi cercetători.

Pitonii pot rezista aproape un an fără să mănânce

Pare o fantezie, dar ideea este pretabilă în practică: animalele ar fi crescute din ouăle depuse în ferme, nu capturate din mediul sălbatic, printre speciile candidate numărându-se pitonul birmanez, pitonul reticulat și pitonul de stâncă sud-african, specii foarte rezistente, care pot trăi aproape o lună fără apă, doar din roua care se depune pe solzii lor dimineața și pot rezista aproape un an fără să mănânce, după cum a explicat Natusch, potrivit sursei citate.

„Trebuie să existe o discuție despre faptul că aceștia ar trebui să aibă un loc mai important în mixul agricol", a spus cercetătorul.

Pitonii au însă și alte avantaje, spune specialistul care subliniază că acești șerpi ar putea fi o sursă de proteine mai eficientă decât animalele de fermă, păsările de curte sau somonul, tocmai pentru că necesită mai puțină apă, produc mai puține gaze cu efect de seră, sunt mai rezistenți la condiții climatice extreme și nu transmit boli precum gripa aviară sau Covid-19.

Cât de repede ar putea accepta oamenii ideea cărnii de piton în meniu

Dr. Daniel Natusch locuiește în Cairns, în extremitatea nordică a statului australian Queensland, unde carnea de crocodil este ușor de procurat, dar crede nici măcar aici populația nu este încă pregătită să mănânce piton.

Specialistul spune însă că dacă omenirea este cu adevărat interesată de implementarea  practicilor sustenabile ar trebui să ia în calcul și astfel de alternative.

Cercetătorii cred că dezvoltarea unor ferme comerciale pentru creșterea pitonilor ar avea  mai multe șanse în părți din Africa și Asia, unde consumul de șerpi nu este un subiect la fel de tabu.

Dr. Patrick Aust vede o opțiune viabilă în Africa de Sud, acolo unde o secetă severă ucide efectivele de animale. potrivit The Guardian.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite