A murit ultima extravagantă a modei: Anna Piaggi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anna Piaggi - FOTO: Mediafax/AFP
Anna Piaggi - FOTO: Mediafax/AFP

Una dintre cele mai excentrice apariţii din lumea modei, Anna Piaggi, a încetat din viaţă la vârsta de 81 de ani. Influenţa sa incontestabilă în domeniu a adus-o la rangul celor care au ultimul cuvânt în modă.

La auzul acestei veşti, celebrităţi precum Dita Von Teese sau Stefano Gabbana au transmis pe reţele de socializare un ultim cuvânt celei care a schimbat faţa modei prin propriul stil.

Anna Piaggi a fost cea care a introdus moda vintage în stilul italienilor, contribuind timp de 23 de ani la realizarea unei rubrici extravagantă în revista „Vogue”, ediţia italiană. 

Şi-a început cariera ca translator pentru editura italiană Mondarori, iar la câţiva ani după a început să scrie pentru reviste de modă precum „Vogue” şi „Vanity”. A fost recunoscută în special pentru cele două pagini în care simţul său artistic era lăsat liber, iar montajul imaginilor în cel mai nonconformist îi aparţinea în exclusivitate. Începând din 1969 a folosit aceeaşi maşină de scris roşie, marca Olivetti.

image

Apariţiile sale la diverse evenimente au transformat-o într-un icon al modei. Piaggi a deţinut o colecţie impresionantă de piese vestimentare, printre care 2865 de rochii şi 265 de perechi de pantofi, expuse şi într-o colecţie dedicată ei. Nu a apărut niciodată în aceeaşi ţinută, poate doar părul vopsit în nuanţa turcoaz să fi fost una dintre puţinele constante cu care a obişnuit publicul. 

Stilul său unic, eclectic şi exuberant i-a transformat pe designeri celebri precum Manolo Blahnik să o caracterizeze drept „ultima şi cea mai mare autoritate a hainelor”. Printre prietenii săi apropiaţi s-a numărat şi Karl Lagerfeld, care a schiţat-o deseori, dar şi Blahnik, care obişnuia să-i realizeze pantofii. A locuit toată viaţa la New York, dar a vizitat periodic Londra şi Italia. Piaggi a fost căsătorită cu fotograful  Alfa Castaldi, începând cu 1962 până la moartea acestuia în 1995. 

În 2006, muzeul Victoria & Albert din Londra a celebrat stilul ei printr-o expoziţie dedicată, „ Anna Piaggi Fashion-ology”. Vizitatorii au putut vedea piese vestimentare din garderoba personală a scriitoarei, în special creaţii vintage de couture semnate de Balenciaga, Fendi, Galliano şi Poiret. 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite