LOL a împlinit 25 de ani, dar mai este amuzant ca la început?

0
0
LOL

Luna aceasta marchează aniversarea unuia dintre cele mai folosite acronime din lume, LOL (laughing out loud). Împrumutat în toată lumea, graţie internetului, a devenit abrevierea folosită cu aproape orice ocazie. LOL.

De-a lungul timpului, LOL a primit şi interpretarea „lots of love (multă dragoste)”, care s-a pierdut, totuşi. Lingvistul Ben Zimmer explică, pentru slate.com, că prima menţiune a abrevierii datează din mai 1989, într-un newsletter Fidonet, în perioada de glorie a sistemului de codificare a caracterelor, ASCII (American Standard Code for Information Interchange). 

Câteva abrevieri de pe lista originală, precum BTW, BRB, chiar şi AFK, sunt folosite şi astăzi, în timp ce multe altele şi-au schimbat forma de-a lungul anilor. Altele, precum LTNT sau WLCM au pierit în obscuritate. În orice caz, apariţia acestor abrevieri pe o listă apărută online, sugerează faptul că acestea preced newsletter-ul.

image

În ceea ce priveşte LOL, Wayne Pearson este omul care îşi asumă apariţia termenului. 

Bărbatul susţine că a inventat LOL la începutul anilor '80, pe un Bulletin Board System (un tip de computere care foloseea un anumit software ce permite utilizatorilor să se conecteze şi să se logheze într-un sistem utilizând un program de terminal), numit Viewline. De acolo a fost preluat şi folosit în mai multe sisteme, inclusiv pe chat-uri. 

„Un prieten d-al meu a spus ceva foarte amuzant într-o teleconferinţă şi m-am trezit râzând incredibil de tare, încât răsunau pereţii. Atunci am folosit prima dată LOL”, îşi aminteşte acesta. 

„Bineînţeles că aveam şi atunci modalităţi de a exprima amuzamentul, dar am simţit că niciuna dintre acestea nu era îndeajuns de bună pentru a exprima râsul pe care celălalt, care nu este lângă tine, ţi l-a provocat”, spune Pearson. 

Din păcate pentru el, Wayne Pearson nu a înregistrat sau salvat conversaţia respectivă, aşa că nu are nicio dovadă la mână. Drept urmare, aniversarea LOL este sărbătorită începând din mai 1989. 

„Dacă aş ştiut că urma să se răspândească aşa, aş fi păstrat discuţia originală care a dus la naşterea acronimului. Nici gluma nu mi-o mai aduc aminte. Ştiu doar atât: în momentul în care s-a întâmplat, am râs incredibil de mult şi tare”, spune presupusul inventator. 

Dacă în anii '80 şi '90 acronimul era folosit în situaţiile cu adevărat amuzante, care stârneau râsete zgomotoase, astăzi LOL, de cele mai multe ori scris fără majuscule, abia dacă indică un amuzament intern, silenţios. 

De fapt, în 2001, lingvistul David Crystal întreba retoric câţi oameni râd cu adevărat zgomotos când folosesc LOL? Cu alte cuvinte, abrevierea a evoluat pentru a relata empatia mai degrabă decât veselia. 

Citeşte şi:

Engleza, da!, romgleza, nu!

Stil de viață


Ultimele știri
Cele mai citite