Jocul erotic dintre bărbat şi femeie, tema principală a expoziţiei de pictură vernisată de fotograful român Zoltan Lorencz FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a treia expoziţie de pictură a artistului român Zoltan Lorencz se desfăşoară, până la sfârşitul lunii aprilie, Galeria Alert Art. Vernisajul, care are la bază tema „jocului dintre un bărbat şi o femeie”, a smuls privirile admirative a peste 200 de persoane. Printre cele mai importante lucrări expuse de acesta, se regăseşte şi „Strigăt Mut”, pictură inspirată de tragedia din Clubul Colectiv.

Artistul român Zoltan Lorencz şi-a deschis joi, 31 martie, în cadrul Galeriei Alert Art, cea de-a treia expoziţie de pictură, intitulată „Tu şi eu”. Format din 18 tablouri care ilustrează „joaca dintre un bărbat şi o femeie”, vernisajul, deschis până la sfârşitul lunii aprilie, a strâns în sala de expoziţie peste 200 de persoane. Cei prezenţi i-au admirat lucrările lui Lorencz, un suprarealist care preferă pictura, dar trăieşte prin fotografie. „Pictura vine din om. Fotografia din aparat”, spune el.

„Tablourile mele sunt despre jocul dintre bărbat şi femeie. E despre problemele lor, stările lor, exprimate din ambele puncte de vedere. Bărbatul care se simte stăpân. Femeia care pare neajutorată cere, poate fără să vrea, ajutorul bărbatului”, a declarat artistul despre tema centrală a colecţiei de tablouri.

Absolvent al Facultăţii de Arte Plastice şi Fotografie, Lorencz consideră că fotografia este ceva tehnic, pe când pictura este bazată pe talent şi simţire. „În pictură, concentrarea e atât de mare, pe când în fotografie e ceva tehnic la mijloc. E ca la maşină. Dacă nu conduci bine, mergi în zig-zag. La pictat poţi să fi mort de beat, tot îţi iese. Când pictez, trebuie să am lângă mine ceva. Cafea, whisky, vin. Şi fumez foarte mult. Vinul merge bine cu pictura, nu cu fotografiatul”, a declarat Zoltan Lorencz. 

image

Tabloul „Strigăt Mut” FOTO Tudor Communication

Printre cele 18 lucrări ale artistului se regăseşte un tablou inspirat din tragediile recente ale lumii, cea care a „închegat” viziunea artistică fiind tragedia din Clubul Colectiv, în urma căreia şi-au pierdut viaţa, în total, 64 de persoane. De altfel, lucrarea, numită „Strigăt mut”, a fost începută în a treia zi după incidentul care a zguduit România. 

„Toate atentatele, toate conflictele dintre religii s-au amplificat în timp în mintea mea. Tragedia de la Colectiv a amplificat şi mai tare totul. Ne-a atras atenţia asupra naivităţii în care am trăit mereu. Am lucrat două săptămâni pentru acest tablou. E un termen foarte foarte scurt, cel puţin pentru mine. Pictez numai când simt. Nu dau niciodată zor să termin. Strigătul mut este strigătul meu, de aceea apar în tablou. Când se năruieşte totul în jur, strigi, ceri ajutorul”, a explicat Lorencz într-un interviu acordat agenţiei de PR Tudor Communication.

Lucrarea artistului va fi scoasă la licitaţie, iar banii obţinuţi în urma vânzării, care valorează, potrivit artistului, mai bine de 20.000 de euro, vor fi folosiţi în scop caritabil, pentru construcţia unui spital. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite